Home / Градска хроника (page 10)

Градска хроника

Еколошка акција на КИК Новаци

Членовите од четирите невладини организации Културно Иновативниот Клуб Новаци, КУД Новаци,МГА Новаци и Новак 2014 заедно со ЈП„Комунална Хигиена“Новаци со заедничка работна акција ќе го одбележат Светскиот ден на планетата земја 22 -ри април. Целта на овој настан е подигнување ...

Read More »

Партерно уредување во централното градско подрачје

Завршува фазата на партерно уредување во централното градско подрачје во Општина Битола, која ја опфати пешачката патека на потегот од поранешна општина до средната Стоковна куќа и зафаќа површина од 1.200 метри квадратни, со инвестиција од 1.2 милиони денари.   ...

Read More »

Завршна конференција на проектот „Жива историја, жива природа” на Новаци и Алмопиа во Грција

На конференција на која се презентираа сите постигнати резултати се означи крајот на имплементацијата на заедничкииот проект со наслов „ Жива историја, жива природа” на прекуграничните партнер општини Новаци и Алмопиа. Настанот се организираше во Лутраки, Грција на која присуствуваа ...

Read More »

“Садиме бели рози “ акција на Лајонс Клуб Битола и Лајонс БАС Кампус

Лајонс Клуб Битола и Лајонс БАС Кампус  ја одржаа еко акцијата „Садиме бели рози“. Годинава во знакот на векот во кој што живееме, лајонсите засадија 21 Бела Роза  порачувајќи дека со природата не треба да се шегуваме и затоа треба ...

Read More »

Кристијан Николовски најдобар по спелување во англиски јазик во Новаци

Петтооделенецот Кристијан Николовски од Новаци е најдобриот ученик по англиски јазик кој победи на натпреварот во спелување кој го организираше Културно иновативниот клуб од Новаци и Хана Траскот од Мировниот корпус. Кристијан ќе учествува и на регионалниот Spelling Bee натревар ...

Read More »

Отворена канцеларија на локалната акциона група Пелагонија со седиште во Новаци

Во присуство на претставници од Мисијата на Швајцарија, УСАИД, локалните самоуправи и градоначалниците, како и претставници од  Центарот за развој на пелагонискиот плански регион, свечено  беше отворена канцеларијата на ЛАГ-от ПеЛАГонија со седиште во општина Новаци. Овие Локални акциони групи ...

Read More »

Стартува градежната сезона во Битола

Иако временските услови не се стабилни, во Битола стартува градежната сезона. Градежната сезона за 2015 година во Општина Битола започна со втората фаза од реконструкцијата на улицата “Довлеџик“. Во првата фаза од проектот беше изграден кружниот тек, беше реконструиран дел ...

Read More »

Новачани доставија барање за помош од поплавите до Светска банка

Триста и триесет жители на седум села од Општината Новаци поднесоа барање за помош од претрпена штета на објекти, инфраструктура и земјоделски површини од поплавите што минатиот месец го зафатија ова подрачје. Триста и триесет жители на седум села од ...

Read More »

Санација на најкритичната точка од каде се изливаше реката Црна

Покрај реката Црна во делот на селото Лознани, викендов, беше започната санација, на најкритичната точка, од каде се изливаше реката Црна. Санацијата продолжи и во наредните денови, до кога би дозволиле временските услови. -На состанокот што со градоначалниците од пелагонискиот ...

Read More »

Кризниот штаб на Битола во мобилна состојба

Кризниот штаб на Општина Битола со голема будност ја следи ситуацијата со поплавите не само во Битола туку во целиот пелагониски регион. Вклучени се експерти од јавните претпријатија, градежните компании и голем е одѕивот на месното население. -Во текот на ...

Read More »
error: Content is protected !!