Home / Економија (page 10)

Економија

Голем пад на каматите на станбените кредити

Повеќе македонски банки ги намалија каматите на станбените кредити и влегоа во трката по клиенти за овој вид кредити, односно на некој начин станаа директни конкуренти на државата и нејзиниот проект „Купи куќа“, преку кој досега се нудеа најниски камати ...

Read More »

Со доживотно учење, до поконкурентни на пазарот на труд

Главната идеја на настанот  “Денови на доживотно учење“  е да го насочи вниманието на јавноста кон значењето и улогата на учењето во текот на целиот живот, како и подигнување  на свеста на граѓаните за тоа дека доколку континуирано се образуваат ...

Read More »

Саем за вработување наскоро и во Битола

Продолжуваат саемите за вработување. По одржаните четири во Скопје, Неготино, Охрид и во Штип, наредните ќе се одржат во Битола и во Струмица. Ваквиот начин на претставување на компаниите дава добри резултати, информираат од Владата на Република Македонија. Ваквиот начин ...

Read More »

Меѓународна конференција за развој и промовирање на иновациите во земјоделието

Меѓународна конференција на тема „Развој и промовирање на иновациите и претприемништвото во секторите растително и сточарско производство“, се одржува од денес и во следните два дена во Битола, во организација на Федерацијата на фармерите на Македонија. На конференцијата беа презентирани ...

Read More »

Продолжува исплатата на субвенциите за тутун

Министерството за финансии соопшти дека денеска на 3.504 кооперанти на Сокотаб- Битола и Алајанс Уан – Кавадарци ќе им бидат исплатени субвенциите за откупен тутун од реколтата 2013 година. Министерството исплати 88,9 милиони денари за откупниот период од 27 февруари ...

Read More »

Дигитална насмевка – Совет #6: Со кој комуницираат сите тие реклами?

Па со купувачите, се подразбира. Со кој друг инаку? Купувачот ја гледа рекламата, оди до својата продавница и го купува производот….тоа е тоа. А што ќе правиме со следната состојба: „Го сакам колачето кој што го видов на телевизија!“ Мама ...

Read More »

„Стопанска банка“ Битола со добивка од 2,25 милиони евра до крај на септември годинава

Експанзивната деловна политика на менаџментот продуцира раст на нето приходи од камати, раст на приходи од провизии и надоместоци, зголемена клиентска база, нови вработувања, ширење на мрежата експозитури и АТМ уреди. „Стопанска банка“ Битола оствари профит од 138,5 милиони денари ( 2,25 ...

Read More »

Македонија лидер во привлекување на странски инвеститори

Присуството на европските компании во Македонија придонесува за подобрување на квалитетот на севкупното работење преку воведување нови технологии и знаења, како и нови менаџмент практики и поефикасно корпоративно уредување, порача премиерот Никола Груевски на одбележувањето на десетгодишнината од основањето на ...

Read More »

Конференција за поддршка на извозот

Утре, во хотел-ресторанот “Капри” во Битола, ќе се одржи конференција за поддршка на извозот на малите претпријатија, посебно на оние претпријатија кои се почетници на планот на извозот и кои се уште размислуваат за извоз. Во врска со оваа конференција ...

Read More »

Дигитална насмевка – Совет #5: Маркетингот е …..

….многу работи, но најчесто се завршува на промотивен леток, оглас или пенкало со логотип. За жал, но така е. Поради фактот дека маркетингот не е толку едноставен, тешко е да се објасни, што е тоа маркетинг. Уште потешко е да ...

Read More »
error: Content is protected !!