Home / Колумни (page 10)

Колумни

Демагошка пандемија

                                       Пандемијата со корона вирусот  која го падна светот на колена и која буквално, без  никаква пресуда го стави човештвото во “домашен притвор” колку и да ја мразиме за загубите што ни ги нанесе, ни ги отвори очите за ...

Read More »

Политичка пандемија

                                      Македонија како и цел свет веќе повеќе од еден месец  се бори со пандемијата на векот, корона вирусот.           Иако сите претпоставки  како на епидемиолошките стручњаци и обичните лаици  се дека пандемијата уште долго време ќе не следи, ...

Read More »

Лекциите од Ковид 19

                                       Македонија како и цел свет речиси еден цел месец  се соочува со најголемиот непријател по здравјето на луѓето, коронавирусот.           Речиси еден цел месец светот, а во таа смисла и Македонија се соочуваат со прашањето како да ја ...

Read More »

Домашниот притвор како (пре)порака

                                           Откако деновиве не стрефи корона вирусот за 360 степени ни се смени не само начинот на живот, туку и начинот и филозофијата на размислување.           Лично мислам дека дури сега  станавме свесни колку сме беспомошни суштества. ...

Read More »

(Пред)изборниот аманет на Ајри

                               Колку што се наближуваат предвремените парламентарни избори, така се вжештува атмосферата во јавноста околу резултатот на изборите.           Прашањето кој ќе победи на претстојните предвремени парламентарни избори како сите да не доведе во кожата на Хамлет да ...

Read More »

Има ли Македонија луѓе со претприемачки дух?

Пишува: Бранко АЗЕСКИ, претседател на Стопанската комора на Македонија Има ли Македонија луѓе со претприемачки дух, кои се подготвени на големи предизвици, но и големи ризици заради реализација на големи потфати и на иновативни бизнис-идеи? Има, но многу малку за ...

Read More »

Имунитетот на “Најуспешните битолчани”

                             Манифестацијата “ Избираме најуспешни битолчани 2019 “  во традицоналниот датум, последниот петок во февруари привремено е одложена.           Почитувајќи ги препораките на Министерството за здравство Битолски весник, како организатор на Манифестацијата, истиот момент по официјалното соопштување на препораките ...

Read More »

Алхемичари

                                                Не знам  како но  деновиве, кога сакав да се одморам малку од напорните активности пред одржувањето на Манифестацијата “ Избираме најуспешни битолчани “ в раце ми падна една книга за алхемичарите.           Само што почнав да ја читам ...

Read More »

Техничка влада за политички пресметки

                              Со цел да се реши политичката криза во Македонија, пред нецели 4 години, во населбата  Прижно во Скопје, со благослов на четирите најголеми политички партии од македонскиот и албанскиот блок, како и европските медијатори,  беше одлучено пред секои ...

Read More »

Избори со задршка

                                       Денеска, кога читателите на Битолски весник ќе го имаат овој број во своите раце, пратениците во Собранието треба да донесат значајна одлука за народот, а тешка за себе, за распуштање на Парламентот.           Иако одлуката за распуштање на ...

Read More »