Home / Градска хроника / Лебедова песна на битолските пајтони

Лебедова песна на битолските пајтони

Во Битола се уште живеат, му се опираат на новото време и битолските пајтони.
Но, ги живеат, така да се каже своите последни денови. И пајтонџиството ја пее својата лебедова песна.
До пред некоја година во Битола работеа повеќемина пајтонџии, но брзата модернизација ги истисна, па сега во Битола нека има преку сила 2-3 пајтонџии.
Овие неколкумина се ставени под заштита на законот како нешто од културно-историско значење, зашто се сметаат за раритет.

 

 

Текстот е објавен на 5 март 1971 година во Битолски весник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*