Home / Uncategorized / Македонија без кандидат за “Оскар“

Македонија без кандидат за “Оскар“

На прстојниот филмски фестивал за неанглиско говорно подрачје Македонија нема да има кандидат за престижното признание Оскар.

Вака одлучи жири комисијата во состав: Роберт Насков, продуцент,инаку  претседател на жирито ичленовите, Вардан Тозија, (режисер), Иван Бартлинг( сценограв), Марија Апчевска,( режисер) Роберт Јанкуловски (директор на фотографија), Атанас Георгиев (монтажер), Жаклина Крстевска (костимограв). Жири комисијата одлучи да не номинира ни еден од двата предложени филмови: “Кога денот немаше име” од Теона Стругар  Митевска и “ Златната петорка” на Горан Тренчовески.

Според жири коимсијата двата филмови не ги исполнуваат естетските  наративните стандарди за да можат да ја преставуваат  македонската кинематографија за Оскар, беше соопштено денеска во Битола.

М.М.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*