Home / Вести / Независниот синдикат со поддршка за суспендираните полцајци од Битола

Независниот синдикат со поддршка за суспендираните полцајци од Битола

               

        Независниот полициски синдикат предводен од претседателот Гоце Делчев Тодев попладнево во Битола организраше мирен мото протест, со кој им дадоа поддршка на суспендираните битолски полицајци.

        Тие на протестот побараа двајцата полицајци од Битола, кои се суспендирани да се вратат на работа, а   институциите како што се Одделот за внатрешна контрола, Јавното обвинителство и судовите  врз основа на фактите и доказите да го расчистат случајот со бруталното тепање на неколкумина Роми.

Припадници на Независниот полициски синдикат со  своите возила  два часа вртеа низ битолските улици барајќи надлежните да ја преиспитаат одлуката за супсензија на двајцата полицајци од Битола.

Гоце Делчев Тодев претседател на Неависниот синдикат на полицијата побара институции при донесувањето на конечната одлука да ги земат во предвид сите факти, па и втората снимка, која излезе на социјалните мрежи, а на која  според него јасно се гледа дека едно од лицата се дрзнало да  нападне  еден од полицајците.

-Според наше видување полицаиците постапувале соодветно, односно законски.

Мора да сме реални и да го земеме во поредвид сето она што го предизвикал граѓанинот, дали е тој Ром, Македонец или Албанец, не станува збро, туку станува збор за лице кое влегува конфликт со полициски службеник на кој условно кажано му оди преку глава цела ситуациј и моментот во кој се наоѓа. Осудата за нив значи и осуда на нивните семејства“ рече Делчев Тодев.

Според Гоце Делчев Тодев на втората снимка  јасно се гледа дека откако  Ромите удриле  во ѕидот кај Поштата со возилото кое го возеле во  алкохолизирана  состојба  еден од нив го нападнал полицаецот. Таквата снимка не беше прикажана на социјалните мрежи, нагласи Тодев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!