Home / Градска хроника / Се гради стоковната куќа “Јавор“

Се гради стоковната куќа “Јавор“

Според периодичната пресметка за трите месеци од оваа година “Јавор“ бележи натамошен интензитивен раст. Имено, реализацијата на крајот од првото тримесечие во 1972 година изнесуваше 47 милиони динари, а годинава е зголемен за 52 отсто, а сето тоа е постигнато со намалени трошоци.
Маржата е 8 проценти и е најмала во Југославија и таа изнесува 14 отсто, а во Македонија просекот е 12 проценти. Додека лани во тој период “Јавор“ имал 165 вработени, сега бројот изнесува 230 лица, а со отворањето на новата стоковна куќа на улицата “Иван Милутиновиќ“, тој број ќе биде зголемен.
Со остварената реализација во 1972 година “Јавор“ на ранг-листата на претпријатија во СР Македонија се наоѓа меѓу првите пет претпријатија, а во својата групација железарија и градежни материјали е на прво место во СР Македонија. “Јавор“ има највисок процент на издвојување за фондови во Републиката – 35 проценти за лични доходи, а 65 проценти за фондови.

 

 
Текстот е објавен во на 8 април 1973 година во Битолски весник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*