Home / Uncategorized / Стево Пендаровски претседател на Република Северна Македонија

Стево Пендаровски претседател на Република Северна Македонија

Стево Пендаровски ќе биде петти претседател на Македонија, откако со значителна предност ја победи својата конкурентка Гордана Силјановска-Давкова во вториот круг од изборите.

Според официјаните податоци од ДИК, од обработени 100% на гласовите, Пендаровски освои 436.212 гласови, а за Силјановска гласале 377.713 граѓани. Поточно, Пендаровски ја однесе победата со 58.499 гласови повеќе.

Во проценти, за Пендаровски гласале 51,66 од избирачите, а за неговата противкандидатка 44,73%. Бројот на неважечки ливч

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*