Home / Tag Archives: економија

Tag Archives: економија

Германија ги отвора вратите за работници од Балканот

Германската влада го усвои нацрт-законот за ангажирање квалификувана работна сила надвор од земјите на Европската Унија бидејќи се соочува со проблем на стареењето на населението. Новиот закон предвидува граѓаните на земјите што не се членки на ЕУ, а имаат квалификации ...

Read More »

Кога опозицијата би била власт

Доколку Македонија сака да напредува кон Европа и да стане модерна и цивилизрана европска држава,  со државата треба да раководи опозицијата. Ваков совет деновиве ми даде еден мој почитувач на моите писанија. И навистина слушајќи го внимателно неговиот совет видов ...

Read More »

Економијата в година со раст меѓу 3 и 3,5 проценти

Македонската економија следната година се очекува да има раст од 3 проценти според проекцијата на Владата и 3,5 проценти според Народната банка на Република Македонија. Владата очекува дека растот на економската активност следната година ќе биде придвижен од извозот на ...

Read More »

Богов: Ако политичката криза влијае на економијата НБРМ ќе преземе мерки

Народната банка на Република Македонија внимателно ги следи сите движења во економијата во последните неколку месеци по настанувањето на политичката состојба во земјава и реакцијата и мерките што ќе ги преземе ќе бидат во согласност со остварувањето на основите цели ...

Read More »

Бизнисот и граѓаните заложници на политичката криза

– Одолжувањето и ескалирањето на политичката криза може само да ги продлабочат постојните негативни ефекти што таа ги предизвика врз работењето на компаниите, но и врз животниот стандард на граѓаните. Ризиците што ги носи политичката нестабилност се феномен на поврзани ...

Read More »
error: Content is protected !!