Home / Tag Archives: библиотека

Tag Archives: библиотека

Штитеници од “Кочо Рацин“ во посета на градската библиотека

Децата од Центарот за деца со посебни потребни „Кочо Рацин“ – Битола денеска  ја посетија битолската универзитетска библиотека, каде  имаа можност да се запознаат со работата на библиотеката и како може да стигнат до книга. Денешната посета  во битолската библиотека ...

Read More »

Промовирана книгата „Тероризмот и кризата на демократијата“ од авторот Љубиша Георгиевски

Во НУУБ Св. Климент Охридски  беше промовирана збирката на есеи „Тероризмот и кризата на демократијата“ на познатиот театарски и филмски режисер Љубиша Георгиевски. Во препораката кон изданието, писателот и литературен критичар Бранко Цветкоски, вели дека книгата „Тероризмот и кризата на ...

Read More »

Доделени наградите “Жан Моне“

Денеска во Националната и Универзитетска библиотека “ Св. Климент Охридски “ во Битола беа врачени наградите  “Жан Моне “. Победникот во категоријата најдобар новинарски текст е новинарката Марија Тасев, за серијалот текстови посветени на мигрантската криза, во кои таа ја следи  ...

Read More »

Во Битола одбележан Светскиот ден на Ромите

Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски”-Битола и ромските невладини организации „Сумнал” и „Баирска Светлина”, заеднички го одбележаа осми април,   Меѓународниот ден на Ромите. Фатма Бајрам- Аземовска, претставник на  одделението за популаризација на книгата во НУУБ „Св.Климент Охридски”-Битола нагласи дека одбележувањето на ...

Read More »

ЕВН Македонија отвори читалница во градската библиотека

ЕВН Македонија, во рамките на своите активности како општествено одговорна компанија, ја отвори третата читалница во земјава. Читалницата е сместена во НУУБ „Св. Климент Охридски“ во Битола, а нејзиното отворање е еден вид продолжение на проектот за поддршка на македонската ...

Read More »

Универзитетската библиотека “Св. Климент Охридски“ Битола одбележа 70 години од постоењето

Денеска свечено беше одбележана 70 годишнината од постоењето на Националната установа Универзитетска библиотека Св. Климент Охридски- Битола. Битолската библиотека низ годините бележи растеж и по многу нешта наликува на  библиотеките од Европа и светот. Освен библиотечната дејност, значајна е и ...

Read More »

Библиотеката доби нови најсовремени простории

На свечен начин, денеска, во НУ Универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски“ – Битола која годинава слави 70 годишен јубилеј, министерката за култура Елизабета Канческа- Милевска зедно со првиот човек на Општина Битола, градоначалникот Владимир Талески и директорот на Библиотеката, Науме ...

Read More »

Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ од Битола во хумана акција

По повод 20 Ноември, Светскиот ден на детето, Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ од Битола, донираше книги за библиотеката на основното училиште “Елпида Караманди“. Мотото на акцијата беше “еднаква достапност до книгата на секое дете’. Од училиштето се заблагодарија на ...

Read More »