Home / Tag Archives: образование

Tag Archives: образование

Одложена Кембрич програмата

На денешната седница, Владата одлучи да биде одложена имплементација на Кембриџ програмата, односно на наставните планови и програми за прва година на гимназиското образование, средното стручно четиригодишно образование и за средното стручно тригодишно образование. Задолжено е Министерството за образование и ...

Read More »

Горан Милевски: Битола ќе добие Медицински факултет

Новата влада по  11-ти декември сериозно ќе се зафати со реформи во образованието, а приоритет ќе  бидат  наставниците, учениците и родителите. Доколку опозицијата дојде на власт Битола ќе добие Медицински факултет, која е дамнешна желба на битолчани. Ова го изјави ...

Read More »

Државна матура ќе полагаат 16.859 ученици

Државна матура годинава ќе полагаат 16.859 ученици. Од нив 8.729 од гимназиско образование, 7.866 од средно стручно образование и 264 од средно уметничко образование, соопшти денеска Државниот испитен центар. Согласно Концепцијата за матура и за завршен испит во средното образование ...

Read More »

Проекти за грижа на старите лица и образовна медијација на децата Роми

Во рамките на проектот општинско-корисна работа, Општината Битола реализираше два проекти. Едниот со Старскиот дом “Сју Рајдер“ од Битола наменет за старите лица, а другиот проект за образовна медијација за децата Роми, настава што се одвива во ОУ “Ѓорги Сугарев“. ...

Read More »

Преку програмата за мобилност “Еразмус плус“ студиска посета на Англија

Центарот за странски јазици и неформално образование на возрасни “Милевски“, кој функционира како дел од Агенцијата за преводи и посредување “Филип М“, го реализира проектот “Стекнување на европски искуства – подобрени јазични вештини“, во рамките на програмата за мобилност “Еразмус ...

Read More »

СДСМ:Легитимно е учениците да бараат подобро и поквалитетно образование

-Го осудуваме непрофесионалното однесување на раководството од средното медицинско училиште во Битола кон учениците, видливо од објавената снимка на социјалните мрежи. Овој непедагошки чин ги деградира учениците како автономни личности и ги промовира заканите како нормален начин на комуникација, што ...

Read More »

Професори од СОУ “Таки Даскало“ на обука во Италија

Петмина професори од Средното општинско училиште Таки Даскало од Битола, од 25 март до 7 април, ќе патуваат на обука во Мандовио, Италија, во рамките на проектот “Иднината на образованието е во имплементација на европската клима за учење во училиштето”, ...

Read More »

СОНК: Нема казни од екстерното, ќе има поголеми плати во градинките

Ќе има поголеми плати за вработените во градинките, укинување на казните и наградите за наставниците и за професорите од екстерното тестирање, а пишаните училиштни дневници ќе заминат во историјата . Ова се главните одлуки кои ги усвоиле одговорните во Министерството ...

Read More »

СОНК го прекинува штрајкот, постигнаа договор со МОН

Министерството за образование и наука и Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) по неколкудневни интензивни преговори, постигнаа взаемно прифатлива спогодба по однос на сите отворени прашања. Врз основа на взаемно прифатената спогодба, Одлуката за генерален штрајк на СОНК се ...

Read More »

Се реновира училиштето во село Гермијан

Градоначалникот на општина Новаци Лазар Котевски денеска во селото  Гермијан  оствари средба со родителите кои бараат да се отвори Центар за ран детски развој за нивните дечиња на претшколска возраст во склоп на подрачното училиште. -Разговарав со мајките на деца ...

Read More »