Home / Tag Archives: пелагонија (page 2)

Tag Archives: пелагонија

Битола нема каде да го складира комуналниот смет

Пресекувањето на патот Битола – Новаци нема да ги погоди само жителите на Новаци и вработените во РЕК “ Битола “. Пресекувањето на овој регионален пат ќе се одрази и на неможноста на јавното претпријатие “Комуналец” од Битола да го ...

Read More »

Претседателот Ѓорге Иванов ги посети поплавените подрачја во Пелагониско

Состојбата во поплавените подрачја во Пелагонискиот регион е под контрола. Водата се повлекува полека, но сепак екипите од АРМ, Противпожарната единица, од ЈП, мештаните се на терен и будно ја следат состојбата.   На критичните места се поставуваат нови вреќи ...

Read More »

Нивите полни со вода, амбарите суви

Наскоро ќе влезам во деветтата деценија од животот, но, колку што ме служи помнењето, не се сеќавам во зима да сме имале вакви поплави, со овие зборови земјоделецот Пецо Р. од Новаци раскажуваше за маките со кои земјоделците од Пелагонија ...

Read More »

Кризниот штаб на Битола во мобилна состојба

Кризниот штаб на Општина Битола со голема будност ја следи ситуацијата со поплавите не само во Битола туку во целиот пелагониски регион. Вклучени се експерти од јавните претпријатија, градежните компании и голем е одѕивот на месното население. -Во текот на ...

Read More »

Поплавите во Пелагонија предизвикаа огромни штети

Сегашната слика од поплавите во Пелагонија по многу потсетува на поплавите од 1961 година, кога Пелагонија буквално беше под вода и кога од големите водени бранови паднаа мостовите кај селата Брод и Скочивир. Пелагонија деновиве, особено во атарот на Новаци, ...

Read More »

Формирана интегрирана мрежа за регионален развој во Пелагонискиот регион

Со поддршка на УНДП, Министерството за локална самоуправа и на Центарот за развој на пелагонискиот регион, бeше потпишан договор за формирање на Интегрирана мрежа за регионален развој на општините во Пелагонискиот планински регион, во кој спаѓаат Прилеп, Битола, Кривогаштани, Долнени, ...

Read More »

Гасификација на Пелагонија

Наредната недела ќе се објави тендерот за изградба на дистрибутивната мрежа на природен гас за останатите два региони во Македонија.  Тендерот ќе се однесува на Источна и Централна Македонија, а инвестицијата за него изнесува 28 милиони евра, и регионот за ...

Read More »