Home / Tag Archives: поплави (page 6)

Tag Archives: поплави

Претседателот Ѓорге Иванов ги посети поплавените подрачја во Пелагониско

Состојбата во поплавените подрачја во Пелагонискиот регион е под контрола. Водата се повлекува полека, но сепак екипите од АРМ, Противпожарната единица, од ЈП, мештаните се на терен и будно ја следат состојбата.   На критичните места се поставуваат нови вреќи ...

Read More »

Нивите полни со вода, амбарите суви

Наскоро ќе влезам во деветтата деценија од животот, но, колку што ме служи помнењето, не се сеќавам во зима да сме имале вакви поплави, со овие зборови земјоделецот Пецо Р. од Новаци раскажуваше за маките со кои земјоделците од Пелагонија ...

Read More »

Кризниот штаб на Битола во мобилна состојба

Кризниот штаб на Општина Битола со голема будност ја следи ситуацијата со поплавите не само во Битола туку во целиот пелагониски регион. Вклучени се експерти од јавните претпријатија, градежните компании и голем е одѕивот на месното население. -Во текот на ...

Read More »

Поплавите во Пелагонија предизвикаа огромни штети

Сегашната слика од поплавите во Пелагонија по многу потсетува на поплавите од 1961 година, кога Пелагонија буквално беше под вода и кога од големите водени бранови паднаа мостовите кај селата Брод и Скочивир. Пелагонија деновиве, особено во атарот на Новаци, ...

Read More »

Поплавени 400 хектари земјоделски површини во Гнеотино, општина Новаци

Заради неповолната хидрометеоролошка состојба, критичното ниво на река Црна и настанатите поплави на земјоделските површини во Гнеотино денеска состанок одржа кризниот штаб составен од сите релевантни институции: градоначалникот на општина Новаци, Лазар Котевски, претставници на ЗК Пелагонија, Битолско Поле, ДЗС ...

Read More »

Чистењето на Црна Река приоритет за заштита од поплави во Новачко поле

Општина Новаци постојано ја следи актуелната состојба со поплавите кои доста често знаат да ги зафатат обработливите површини. Се интервенира на чистење на каналската мрежа и се преземаат засилени мерки заради најавеното зголемено количество на врнежи во следниот период. Еден ...

Read More »