Home / Tag Archives: седница (page 2)

Tag Archives: седница

Четврток седница на Советот

Врз основа на член 26 став 2 од Статутот на Општината Битола („Службен гласник на Општината Битола” бр.10/05) и член 56 од Деловникот на Советот на Општината Битола („Службен гласник на Општината Битола” бр.15/05), ја                                                                   С В И К ...

Read More »

ЛДП нема да гласа за Законот за амнестија

Пратениците на ЛДП, владиниот коалиционен партнер, нема да гласаат за предлог-законот за амнестија со кој треба да бидат опфатени околу 50-тина обвинети за упадот во Собранието на 27 април лани. Ова беше кажано на седмото изборно собрание на Либералдемократите. Од ...

Read More »

Битолчани против загадениот воздух протестираат само на социјалните мрежи

Вчера  во Битола пред општинската зграда се одржа протест организиран од советничката група „Поинаку“, која преку социјалните мрежи ги повикаа граѓаните, невладините, политичките партии денеска во 16 часот пред зградата на општина Битола. Протестантите, кои ги имаше во доста мал ...

Read More »

Заклучоци од седницата на Владата

Владата на редовната 80-та седница го прифати Предлог-законот за изменување на Изборниот законик, по скратена постапка. Со предлог-законот ќе се овозможи избор на Државната изборна комисија и ќе се надминат објективните слабости во праксата. Измените се однесуваат на неколку ставови ...

Read More »

Усвоен Законот за укажувачите

Владата на Република Македонија на денешната 48 седница го разгледа и утврди текстот од предлог законот за изменување и дополнување на Законот за заштита на укажувачите и го достави до Собранието на Република Македонија на понатамошно усвојување. Со овој предлог ...

Read More »

В четврток седница на Советот

В четврток Советот ќе ја одржи својата четврта седниц. На дневен ред се голем број точки. На седницата ќе бидат разрешени старите Управни и Надозори одбори а ќе бидат именувани нови. Со тоа практично ќе се отвори патот за смена ...

Read More »

Пролонгирањето на изборите им го продолжи мандатот на директорите

Минатата седмица се одржа втората седница на Советот на Општина Битола со дневен ред на кој за расправа беа поставени 54 точки. Но, со образложение дека треба се да биде законски и дека локалните избори сеуште не се завршени, по ...

Read More »

27 седница на Владата

Одобрен е анекс договор за финиширање на автопатот Миладиновци-Штип, обезбедени се финасии за непречено работење на Колска. Потоа препораки за излезни решенија за затекнатата состојба во ЕЛЕМ се донесени на денешната 27 по ред седница на Владата, соопшти информативната служба. ...

Read More »

Декларација за слободни и фер избори

На денешната, 26-та седница, Владата на Република Македонија ја усвои Декларацијата за слободни и фер избори, како темелна вредност која произлегува од членот 22 од Уставот на Република Македонија, според кој, секој полнолетен граѓанин има избирачко право кое е еднакво, ...

Read More »

Седницата на Советот презакажана за понеделник

Седницата на Советот на која требаше да се изгласа Одлуаката за одржување на референдум против Стратегијата на бегалците, која беше закажана за утре, 1 септември, е презакажана за понеделник 4 септември. Од општината нема информации  кои се причините за одлагање ...

Read More »