Home / Економија / Трикотажата Пелистер повторно во стечај

Трикотажата Пелистер повторно во стечај

По речиси цел век работење уште една текстилна битолска фабрика заминува во историјата. Откако пред две години го преживеа стечајот и кога многумина ѝ предвидуваа натамошно успешно работење, трикотажата „Пелистер“ пред извесно време повторно замина во стечај. Доколку од страна на најголемите доверители не се прифати предлогот за повторно рестартирање, по сѐ изгледа дека и оваа најстара текстилна фабрика во Битола, која неодамна прослави 95 години од формирањето, ќе биде ликвидирана и, како и другите битолски текстилни фабрики, кои одамна заминаа во стечај, ќе биде продадена како старо железо.

Трикотажата „Пелистер“ беше последна од неколкуте познати битолски текстилни фабрики како што се „Хераклеја“, „Иднина“, „Битолатекс“, свиларницата „Илинден“ и „Мокел“, поради кои, во седумдесеттите години од минатиот век, Битола беше нарекувана македонски Манчестер. Инаку, трикотажата „Пелистер“ во последните денови од своето постоење вработуваше околу стотина работници, кои деновиве се веќе одјавени и повторно се најдоа на списокот на невработените лица. Почетокот на крајот на трикотажата „Пелистер“ почна откако пред неколку месеци, по барање од еден од доверителите, Стопанска банка АД Битола, машините на фабриката со извршители беа насилно исфрлени надвор од еден од погоните и така искршени беа оставени да ’рѓосуваат во фабричкиот двор.

Иронијата да биде поголема со исфрлањето на машините, не само што практично беше нарушен процесот на производство, туку по барање од извршителот, фабриката требаше да ѝ исплати над 70.000 евра на фирмата што ги отстрани машините. Сите настојувања на вработените процесот на производство да продолжи во импровизираните услови се покажаа како залудни и пред неколку дена повторно беше активирана стечајната постапка. Да потсетиме, трикотажата „Пелистер“ пред неполни три години по барање од поранешниот директор и сопственик на фабриката, Димче Стојановски, замина во стечај, а со одлука на одборот на доверители и стечајната судијка Снежана Дојчиновска на 25.5.2015 година, стечајната постапка беше прекината и фабриката беше рестартирана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*