Home / Вести / Зимската приказна ја смрзна Битола

Зимската приказна ја смрзна Битола

Општина Битола го објави Извештајот за тоа како се трошени парите за културата.

Според Извештајот од од програмата за Култура за периодот од 01.01-22.08.2023 година потрошени се Вкупно 14.125.778,00 ден 313.829,00 ден 14.439.607,00 ден или над 230.000 евра.

Според Извештајот толку фалената „Зимска приказна„ го смрзна буџетот на градот.

Вакво трошење на пари за културата не се памети во времето на екс градоначалникот Владимир Талески.

Еве ги настаните и исплатите по настани
Настан Изведувач / Носител на
договор
Нето исплата Персонален данок Вкупна исплата
1 Монодрама СРЦЕТО Маријан Георгиевски 60.000,00 ден 6.667,00 ден 66.667,00 ден
2 Концерт Зарина прва севда Евгенија Здравевска 100.000,00 ден 11.111,00 ден 111.111,00 ден
3 Концерт Никола Мицевски Николче Мицевски 100.000,00 ден 11.111,00 ден 111.111,00 ден
4 Божиќен концерт – црковен хор Игор Гулевски 14.000,00 ден 1.556,00 ден 15.556,00 ден
5 Настап на група Фолтин за Зимска
приказна 2023
Пеце Николовски 90.000,00 ден 10.000,00 ден 100.000,00 ден
6 Настап на група Короужн бенд за
Зимска приказна 2023
Андреј Сивевски 15.000,00 ден 1.667,00 ден 16.667,00 ден
7 Настап на група Трио џентлмен за
Зимска приказна 2023
Кристијан Антовски 25.000,00 ден 2.778,00 ден 27.778,00 ден
8 Настап на група Борче Наумовски-
Министерот за Зимска приказна 2023
Борче Наумовски 10.000,00 ден 1.111,00 ден 11.111,00 ден
9 Настап на група Битолски тамбураши
за Зимска приказна 2023
Александар Николовски 30.000,00 ден 3.333,00 ден 33.333,00 ден
10 Настап на група Емотион Бенд за
Зимска приказна 2023
Симеон Тасев 15.000,00 ден 1.667,00 ден 16.667,00 ден
11 Настап на група Енис Бенд за Зимска
приказна 2023
Ерџан Шабанов 15.000,00 ден 1.667,00 ден 16.667,00 ден
12 Настап на група Калабалак за Зимска
приказна 2023 Никола Трајановски 30.000,00 ден 3.333,00 ден 33.333,00 ден
13 Театарска претстава Новогодишни
снегулки за Зимска приказна 2023
Валентин Дамчевски 30.000,00 ден 3.333,00 ден 33.333,00 ден
14 Театарска претстава Две новогодишни
елки за Зимска приказна 2023
Валентина Кожовска 50.000,00 ден 5.556,00 ден 55.556,00 ден
15 Оригами на Широк сокак за Зимска
приказна 2023
Михајло Свидерски 10.000,00 ден 1.111,00 ден 11.111,00 ден
16 Изложба- Зимска Пелистерска
рапсодија за Зимска приказна 2023
Петар Ставрев 20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
17 Хуманитарен базар за Зимска
приказна 2023
Шенол Мемиш 35.000,00 ден 3.889,00 ден 38.889,00 ден
18 Патување низ магичниот свет на Волт
Дизни за Зимска приказна 2023
Нико Ѓоргиевски 15.000,00 ден 1.667,00 ден 16.667,00 ден
19 Дизни маскоти за Зимска приказна
2023
Слаџана Димова –
Василевска
30.000,00 ден 3.333,00 ден 33.333,00 ден
20 Дедо Мраз за Зимска приказна 2023 Маријан Георгиевски 50.000,00 ден 5.556,00 ден 55.556,00 ден
21 Сценографија за 3Д мапинг за Зимска
приказна 2023
Валентин Светозарев 85.000,00 ден 9.444,00 ден 94.444,00 ден
22 Видео монтажа на изведбени
елементи и приказ на подвижни слики
за Зимска приказна 2023
Сергеј Светозарев 85.000,00 ден 9.444,00 ден 94.444,00 ден
23 Базар Кујната на Дедо Мраз – Зобе за
Зимска приказна
Катица Наумовска 15.000,00 ден 1.667,00 ден 16.667,00 ден
24 Настап на оркестар Маестрал за
Зимска приказна 2023
Сашко Петкоски 30.000,00 ден 3.333,00 ден 33.333,00 ден
25 Настап на оркестар Фаворити за
Зимска приказна 2023
Роберт Петкоски 30.000,00 ден 3.333,00 ден 33.333,00 ден
26 Настап на група Адути за Зимска
приказна 2023
Николче Илиоски 15.000,00 ден 1.667,00 ден 16.667,00 ден
27 Настап на група За Мерак за Зимска
приказна 2023
Илија Јованов 20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
28 Настап на група Љубојна за Зимска
приказна 2023
Оливер Јосифовски 190.500,00 ден 21.167,00 ден 211.667,00 ден
29 Настап на Дуо Латино Бенд за Зимска
приказна 2023
Ѓорѓи Кузмановски 10.000,00 ден 1.111,00 ден 11.111,00 ден
30 Настап на Саунд Вејвс Бенд за Зимска
приказна 2023
Димитри Дојчиновски 10.000,00 ден 1.111,00 ден 11.111,00 ден
31 Настап на Но Нејм Бенд за Зимска
приказна 2023
Иванчо Тодоровски 15.000,00 ден 1.667,00 ден 16.667,00 ден
32 Настап на Николче Зацевски со Мелем
бенд за Зимска приказна 2023
Николче Зацевски 21.000,00 ден 2.333,00 ден 23.333,00 ден
33 Настап на група Синтетик Сакс за
Зимска приказна 2023
Никола Иванов 15.000,00 ден 1.667,00 ден 16.667,00 ден
34 Настап на група Оскар за Зимска
приказна 2023
Горан Проја Димовски 30.000,00 ден 3.333,00 ден 33.333,00 ден
35 Настап на група Деспина за Зимска
приказна 2023
Миле Трајковски 40.000,00 ден 4.444,00 ден 44.444,00 ден
36 Настап на група Бонус за Зимска
приказна 2023
Јошевски Љупчо 15.000,00 ден 1.667,00 ден 16.667,00 ден
37 Настап на група Ѓердан за Зимска
приказна 2023
Дејан Бошков 30.000,00 ден 3.333,00 ден 33.333,00 ден
38 Настап на група Гром за Зимска
приказна 2023
Раде Стаматов 18.000,00 ден 2.000,00 ден 20.000,00 ден
39 Настап на група Паркети за Зимска
приказна 2023
Зоран Ицановски 40.000,00 ден 4.444,00 ден 44.444,00 ден
40 Настап на група Грув за Зимска
приказна 2023
Драган Тасевски 40.000,00 ден 4.444,00 ден 44.444,00 ден
41 Настап на група КОД 369 за Зимска
приказна 2023
Ирена Димовска 40.000,00 ден 4.444,00 ден 44.444,00 ден
42 Настап на група Боеми за Зимска
приказна 2023
Дарко Бошков 30.000,00 ден 3.333,00 ден 33.333,00 ден
43 Настап на група Милениум за Зимска
приказна 2023
Владимир Андреевски 25.000,00 ден 2.778,00 ден 27.778,00 ден
44 Настап на ИКС бенд за Зимска
приказна 2023
Сашо Ружин 12.000,00 ден 1.333,00 ден 13.333,00 ден
45 Настап на Еликсир бенд за Зимска
приказна 2023
Игор Беговски 20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
46 Настап на Нала бенд за Зимска
приказна 2023
Златко Митревски 25.000,00 ден 2.778,00 ден 27.778,00 ден
47 Настап на Ние запирка другарите за
Зимска приказна 2023
Кристијан Магденовски 20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
48 Настап на Поп Рок Хор за Зимска
приказна 2023
Александра Ристевска 40.000,00 ден 4.444,00 ден 44.444,00 ден
49 Настап на Виктор Апостоловски за
Зимска приказна 2023
Виктор Апостоловски 15.000,00 ден 1.667,00 ден 16.667,00 ден
50 Настап на Сара Петровска и Дејан
Марковски за Зимска приказна 2023
Сара Петровска 10.000,00 ден 1.111,00 ден 11.111,00 ден
51 Дел од актерската екипа за
претставата – Снежна кралица за
Зимска приказна 2023
Хари Михајловски 20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
52 Дел од актерската екипа за
претставата – Снежна кралица за
Зимска приказна 2023
Николче Пројчевски 20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
53 Дел од актерската екипа за
претставата – Снежна кралица за
Зимска приказна 2023
Соња Михајлова 20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
54 Дел од актерската екипа за
претставата – Снежна кралица за
Зимска приказна 2023
Марија Стефановска 20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
55 Дел од актерската екипа за
претставата – Снежна кралица за
Зимска приказна 2023
Јулија Мирчевска
Мавровска
20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
56 Дел од актерската екипа за
претставата – Снежна кралица за
Зимска приказна 2023
Петар Спировски 20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
57 Дел од актерската екипа за
претставата – Снежна кралица за
Зимска приказна 2023
Васко Мавровски 20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
58 Дел од актерската екипа за
претставата – Снежна кралица за
Зимска приказна 2023
Огнен Дранговски 20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
59 Фотографирање на настани за Зимска
приказна 2023
Александар Василевски 15.000,00 ден 1.667,00 ден 16.667,00 ден
60 Настап на група Битолски чалгии –
Зимска приказна 2023
Игорче Димовски 20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
61 Дел од актерската екипа за
претставата Снежна та кралица –
Зимска приказна 2023
Катерина Аневска
Дранговска
20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
62 Настап на Луцент Бенд – Зимска
приказна 2023
Михајло Трајковски 75.000,00 ден 8.333,00 ден 83.333,00 ден
63 Настап со Песни и рецитали на
Влашки јазик – Зимска приказна 2023
Моника Дереванова 8.000,00 ден 889,00 ден 8.889,00 ден
64 Архивирање на Зимска приказна 2023 Футура Тим ДООЕЛ 750.000,00 ден 0,00 ден 750.000,00 ден
65 3д мапинг за настани за Зимска
приказна 2023
Здружение на
македонците по
потекло од Албанија
Сонце
258.000,00 ден 0,00 ден 258.000,00 ден
66 Авторски надоместок за музички
точки за настанот Зимска Приказна
ЗАМП Македонија 185.400,00 ден 0,00 ден 185.400,00 ден
67 Концерт на составот Пијан славеј Бранислав Николовски 80.000,00 ден 8.889,00 ден 88.889,00 ден
68 Џез Фабрика фестивал Сашо Поповски 300.000,00 ден 33.333,00 ден 333.333,00 ден
69 Настан 30 години копаничарско ателје
Пердика
Гоце Крстевски 20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
70 Исплата на финансиски средства за
работни задачи „Водител за отворање
на Бит Фест 2023“
Весна Шеровска 6.000,00 ден 667,00 ден 6.667,00 ден
71 Настап на Ламбе Алабаковски –
Илинден 2023, Трново
Ламбе Алабаковски 30.000,00 ден 3.333,00 ден 33.333,00 ден
72 Реализација на настан Битола танцува ЗГ Степ АП танцувачки
спортски клуб
20.000,00 ден 0,00 ден 20.000,00 ден
73 Организација на фестивал Тра-ла-ла Асоцијација за уметност
Алексовски Битола
100.000,00 ден 0,00 ден 100.000,00 ден
74 Настап на Тра ла ла на Зимска
приказна 2023
Асоцијација за уметност
Алексовски Битола
15.000,00 ден 0,00 ден 15.000,00 ден
75 Театарска претстава Ветерот во
тапетите
Зоран Митровиќ 50.000,00 ден 5.556,00 ден 55.556,00 ден
76 Настап на дувачки оркестар ЗГ за афирмација на
музичка уметност Бит
Арт
100.000,00 ден 0,00 ден 100.000,00 ден
77 Концерт на Битолски дувачки
оркестар – Музика од цртаните
филмови (Валт Дизни)
ЗГ за афирмација на
музичката уметност Бит
арт
60.000,00 ден 0,00 ден 60.000,00 ден
78 Санката на Дедо мраз ЗУР Македонски
ракотворби
10.000,00 ден 0,00 ден 10.000,00 ден
79 Реализација на проект КСАНТИКА ЗУР Македонски
ракотворби
24.000,00 ден 0,00 ден 24.000,00 ден
80 Работилница за социо емоционален
развој за децата од домот без
родители
ЗГ Златно перо Битола 30.000,00 ден 0,00 ден 30.000,00 ден
81 Новогодишна емисија и најдобрите
во2022
Радио 106 ДООЕЛ 15.000,00 ден 0,00 ден 15.000,00 ден
82 Промоција и едукација за храна ЗГ Слоу фуд 110.000,00 ден 0,00 ден 110.000,00 ден
83 Први на први ЗПСК Олимпус монс 80.000,00 ден 0,00 ден 80.000,00 ден
84 Настап на група Преродба Зг Аманет Битола 20.000,00 ден 0,00 ден 20.000,00 ден
85 Настап на КУД Стив Наумов КУД Стив Наумов 40.000,00 ден 0,00 ден 40.000,00 ден
86 Театарска претстава Новогодишна
забава
ЗГ Интимен театар 40.000,00 ден 0,00 ден 40.000,00 ден
87 Организација на фестивал Си-До ЗГ Про медиа Битола 100.000,00 ден 0,00 ден 100.000,00 ден
88 Детски фестивал Си-До (настап на
Зимска приказна 2023)
ЗГ Про медиа Битола 15.000,00 ден 0,00 ден 15.000,00 ден
89 Презентација на знаковен јазик О2МП Кафе бар
Улафсте
10.000,00 ден 0,00 ден 10.000,00 ден
90 Театарска претстава Новиот елф Театар Дел арте 84.000,00 ден 0,00 ден 84.000,00 ден
91 Новата година дојде и за животните ЗГ Нентори 22 30.000,00 ден 0,00 ден 30.000,00 ден
92 Организирање на Бадникова вечер во
Старски дом Сју Рајдер
ЗГ Нентори 22 10.000,00 ден 0,00 ден 10.000,00 ден
93 Театарска претстава Весели ѕвончиња ЗГ Балада арт
продукција
20.000,00 ден 0,00 ден 20.000,00 ден
94 Настап на Експоуз студио ЗГ Експоуз танцов
спортски клуб
15.000,00 ден 0,00 ден 15.000,00 ден
95 Театарска претстава Новогодишна
збрка
ЗГ Конзули 35.000,00 ден 0,00 ден 35.000,00 ден
96 Настан Светот на Биби Светот на Биби 95.108,00 ден 0,00 ден 95.108,00 ден
97 Организација на Фестивалот – Музика
од светот за 2022г
Центар за култура 150.000,00 ден 0,00 ден 150.000,00 ден
98 Огномети за дочек на новата 2023 АС Комерц Гостивар 120.714,00 ден 0,00 ден 120.714,00 ден
99 Концерт на ансамбли на млади
Нонет+
Музичка младина на
македонија
15.000,00 ден 0,00 ден 15.000,00 ден
100 Осветлување и озвучување на настани
за Зарина прва севда во Офицерски
дом
Камај Аудио Медиа 5.900,00 ден 0,00 ден 5.900,00 ден
101 Осветлување и озвучување на концерт
на Николче Мицевски – Центар за
култура
Камај Аудио Медиа 21.240,00 ден 0,00 ден 21.240,00 ден
102 Осветлување и озвучување на настани
за Зимската приказна во Офицерски
дом и во стара чарчија за
24,25,26,27,28,29,30 и 31.12. (денски и
навечер)
Камај Аудио Медиа 972.320,00 ден 0,00 ден 972.320,00 ден
103 Изнајмување на опрема за
озвучување за УКИМ во Офицерски
дом – Отворен ден на УКЛО
Камај Аудио Медиа 25.960,00 ден 0,00 ден 25.960,00 ден
104 Изнајмување на опрема за
озвучување и осветлување во Тумбе
кафе – Гимназија ЈБТ
Камај Аудио Медиа 38.940,00 ден 0,00 ден 38.940,00 ден
105 Изнајмување на опрема за
озвучување и осветлување во
плоштад Магнолија – пренос и
прослава на ракомет
Камај Аудио Медиа 60.180,00 ден 0,00 ден 60.180,00 ден
106 Изнајмување на опрема за
озвучување во Центар за култура –
Гимназија Јосип Броз Тито
Камај Аудио Медиа 25.960,00 ден 0,00 ден 25.960,00 ден
107 Изнајмување на опрема за
озвучување и рампа во Градски парк –
пренос на ракомет
Камај Аудио Медиа 18.880,00 ден 0,00 ден 18.880,00 ден
108 Изнајмување на опрема за
озвучување и осветлување во
Офицерски дом
Камај Аудио Медиа 38.940,00 ден 0,00 ден 38.940,00 ден
109 Манифестации по повод Светски ден
на Ромите
ЗГ Ромска ѕвезда 40.000,00 ден 0,00 ден 40.000,00 ден
110 Мултимедијален проект – Ви притенд
итс а сити Битола
ЗГ за афирмација на
алтернативната сцена
Демек домашни забави
120.000,00 ден 0,00 ден 120.000,00 ден
111 Научна конференција за 120 години
од Илинденско востание во Крушево
Матица на иселеници
од македонија
50.000,00 ден 0,00 ден 50.000,00 ден
112 Манифестација Прослава на денот на
пијаното
ЗГ Пијано Битола 30.000,00 ден 0,00 ден 30.000,00 ден
113 Организација на Пијанофест ЗГ Пијано Битола 60.000,00 ден 0,00 ден 60.000,00 ден
114 Реализација на проект Навези ме ЗГ Организација на
жени Битола
9.000,00 ден 0,00 ден 9.000,00 ден
115 Организација на настан Поетско
музички АРТ перформанс
Гордана Петров-Такец 20.000,00 ден 2.222,00 ден 22.222,00 ден
116 Реализација на проект Баница 1903 за
одбележување на 120 години од
смрта на Гоце Делчев
Јавност 236.000,00 ден 0,00 ден 236.000,00 ден
117 Организација на Мал Битолски
Монмартр
Монмартр – битолско
детско ликовно студио
300.000,00 ден 0,00 ден 300.000,00 ден
118 Организација на Шекспир фестивал Народен театар Битола 600.000,00 ден 0,00 ден 600.000,00 ден
119 Организација на Битола отворен град ЗГ МКЦ 600.000,00 ден 0,00 ден 600.000,00 ден
120 Организација на концерт Светски ден
на џезот
ЗГ МКЦ 100.000,00 ден 0,00 ден 100.000,00 ден
121 Документарен филм за иконописецот
Иван Мелников – Втор дел
Пела инфо 100.000,00 ден 0,00 ден 100.000,00 ден
122 Организирање на концерт на Влатко
Стефановски во чест на Горан
Стефановски во Офицерскиот дом
Артак – здружение за
поинакво делување
60.000,00 ден 0,00 ден 60.000,00 ден
123 Реализација на проект Време –
клубска изложба на фотографии
Фото клуб Стеван
Наумов Стив
15.000,00 ден 0,00 ден 15.000,00 ден
124 Организација на Битолино 2023 ЗКУ Бабец детски
театар
100.000,00 ден 0,00 ден 100.000,00 ден
125 Њу Јорк Џипси Ол Старс Денарска
противвредност за
2.000 усд за ф-ра
116.003,00 ден 0,00 ден 116.003,00 ден
126 Провизија за откуп на 2.000 усд за ф-
ра И.Лумановски
НБРМ 750,00 ден 0,00 ден 750,00 ден
127 Дополнителни трошоци за откуп на
2.000 усд за ф-ра И.Лумановски
НБРМ 650,00 ден 0,00 ден 650,00 ден
128 Организација на музички проект
Македонијо во срце те носиме
Скендеровски
продукција
393.333,00 ден 0,00 ден 393.333,00 ден
129 Целосна организација на ИФФК Браќа
Манаки 2022
Друштво на филмски
работници
3.000.000,00 ден 0,00 ден 3.000.000,00 ден
130 Ова се Битолските писатели ЗГ Латерал Битола 15.000,00 ден 0,00 ден 15.000,00 ден
131 Организација на интернационален
форум на градовите мрежа УНЕСКО
ЗФУ Центар за филм
Битола
100.000,00 ден 0,00 ден 100.000,00 ден
132 Камерен оркестар – Организација на
концерт-Засекогаш во срцата за Тоше
и Пепи
ЗГ Мјузик Арт 150.000,00 ден 0,00 ден 150.000,00 ден
133 Камерен оркестар – Организација на
концерт за класична музика во
Офицерски дом
ЗГ Мјузик Арт 250.000,00 ден 0,00 ден 250.000,00 ден
134 Камерен оркестар – Организација на
концерт во чест на Јонче Христовски
ЗГ Мјузик Арт 250.000,00 ден 0,00 ден 250.000,00 ден
135 Камерен оркестар – БИТ ФЕСТ –
Свечено отворање на Бит Фест Вива
Верди
ЗГ Мјузик Арт 600.000,00 ден 0,00 ден 600.000,00 ден
136 Камерен оркестар – Виена во Битола
за Зимска приказна 2023
Никола Трајановски 150.000,00 ден 16.667,00 ден 166.667,00 ден
137 Изработка и печатење на книга
Битолските претседатели и
градоначалници
Трајко Огненовски 30.000,00 ден 3.333,00 ден 33.333,00 ден
138 Битола мост помеѓу различните
култури на Балканот
ЗГ Регионален
младински форум
120.000,00 ден 0,00 ден 120.000,00 ден
139 Изработка на сценарио за снимање
документарен филм за Битола
ЗГ Езеро без граници
С.Отешево
36.000,00 ден 0,00 ден 36.000,00 ден
140 Изработка на сценарио за снимање на
документарец за Битола
ЗГ Езеро без граници
С.Отешево
84.000,00 ден 0,00 ден 84.000,00 ден
141 Исплата за член во Комисијата за
евалуација за Бит-фест
Димче Солаковски 35.000,00 ден 3.889,00 ден 38.889,00 ден
142 Исплата за член во Комисијата за
евалуација за Бит-фест
Елена Ѓеоргиева 35.000,00 ден 3.889,00 ден 38.889,00 ден
143 Исплата за член во Комисијата за
евалуација за Бит-фест
Васко Мавровски 35.000,00 ден 3.889,00 ден 38.889,00 ден


Вкупно 14.125.778,00 ден 313.829,00 ден 14.439.607,00 ден

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*