Home / Uncategorized / Без договор за СЈО

Без договор за СЈО

Работните групи на власта и опозицијата денеска не успеаја да се усогласат околу Законот за јавното обвинителство со кој треба да се реши и идниот статус на СЈО.

Министерката Дескоска по состанокот истакна дека  ВМРО-ДПМНЕ го прекршила првиот договор што го направивме, а тоа било на денешниот состанок да имаат доставени конкретни амандмани со кои би се подобрил законскиот текст ако има простор за тоа.

-Наместо тоа, добивме еден материјал во којшто наведоа меѓународни документи коишто наводно не биле имплементирани. Сите документи коишто се наведени во она што го достави ВМРО-ДПМНЕ, а кои се однесуваат на ЈО се имплементирани во овој закон, дел се имплементирани во Законот за кривична постапка, а дел се имплементирани во Кодексот на јавните обвинители. Има и еден документ којшто тие го наведуваат којшто воопшто не се однесува на ЈО, туку се однесува на јавни службеници и во него изрично стои дека тој не се однесува на какви било органи во рамките на судството, изјави Дескоска.

Антонио Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ по состанокот истакна дека на денешната средба биле наброени три точки за имплементација на 15 резолуции што треба да бидат прифатени во овој закон, а, кои, како што рече, се по меѓународни стандарди.

-Ние би сакале прво да слушнеме од министерката за правда дека ги прифаќа принципите и начелата коишто ги предложивме, дека ги прифаќа и оние коишто се востановени како судска пракса од Судот за човекови права во Стразбур и во тој дел веднаш би биле спремни она што претходно го дадовме како 120 страници забелешки да помогнеме тие Министерството да ги инкорпорира во законскиот текст. Значи, ние цениме дека секој обвинител којшто во моментов работи во СЈО треба да има еднакво право како секој обвинител којшто во моментов работи во Основно или во Републичко обвинителство да конкурира и според мерит-систем на вредности да биде избран или да не биде избран како дел од тоа специјално одделение во државното обвинителство, рече Милошоски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*