Home / Култура / Битолскиот Народен театар прослави 70 години постоење

Битолскиот Народен театар прослави 70 години постоење

На 14-ти ноември 1944 година е основан Битолскиот Народен театар. Пред 70 години, театарот во Битола почна со работа и со изведба на претстави на македонски јазик.

IMG_1954

По тој повод, синоќа во преполнетата голема сала на Центарот за култура- Битола се одржа централната свеченост, а на сцената беше изведен музичко-сценски перформaнс во изведбa на битолските актери кои ја воодушевија публиката.

IMG_1706

На манифестaцијaта присуствуваа министерката за култура Елизабета Канческа- Милевска, грaдоначалникот на Битола, Владимир Талески и голем број вљубеници во театарската уметност.

IMG_1797

Од Народен театар-Битола велат дека во годината на седумдеценискиот јубилеј, но и следната, на матичната сцена, најголем репертоарски простор ќе остават за македонските автори и режисери, а ќе се посветат и на висококвалитетни меѓународни проекти.

IMG_2860

Битолскиот Народен театар отсекогаш важел за расадник на најдобрите актери во државата. Театарски работници кои со нивните актерски успеси ја афирмираа не само Битола туку и Република Македонија.

БНТ е бренд на Битола кој на најдобар можен начин го афирмира градот низ целиот свет.

 

Б.В.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*