Home / Колумни (page 10)

Колумни

Демагогија

                                                Како што се доближуваме до 12 април, кога во Македонија треба да се одржат предвремените парламентарни избори така во државата  како на шапилограв се објавуваат огласи и конкурси за вработување во државните служби.           Дневните весници речиси се ...

Read More »

(При)времена влада со трајни предрасуди

                                       По оставката на сега веќе екс премиерот Зоран Заев, Македонија доби техничка влада, по “рецептот “ од Пржино, која има задача до 12 април да организира демократски, фер и регуларни предвремени парламентарни  избори.           Иако описот и пописот ...

Read More »

И Дедо Мраз заболе од политичка деменција

                                                                                                                                                         Веќе ги живееме првите денови на Новата 2020 година.           Иако сеуште не сме отрезнети од новогодишното пијанство, проследено со многу емоции, радост, среќа и излив  на желби, сепак  животот  полека не враќа во реалноста.           По ...

Read More »

Година на изгубена надеж

                                       За само неколку денови и оваа, 2019 година, ќе стане минато. Само уште нецели 5 дена не делат од дочекот на најлудата и највеселата ноќ во годината, кога сите ние, кои успеавме да ја преживееме оваа година, ќе ...

Read More »

Бесплатно рекламирање

                                      Во наредната година доколку пројави желба да се рекламира на страниците на Битолски весник, или да објавува огласи, конкурси, соопштенија…  Општината Битола ќе  плаќа  само  150 ден.(не е грешка) за една страница.           Тоа е резултатот од електронското ...

Read More »

СЈО како Алајбегова слама

                                              Откако Владата го отвори сајтот “отворени финансии “ македонската јавност е сведок за начинот на кој се трошени  парите на граѓаните.             Деновиве бевме сведоци на шокантни примери како во времето на Груевски некои телевизии во Македонија ...

Read More »

(Не)искрениот претседател

                                     Изминатиот викенд бев некако посебно горд. Не само на себе, туку и на нашиот мудар и паметен  македонски народ.           Причината за мојата голема среќа беше што иако на тоа не беше прудпреден, сепак тој на претседателските избори ...

Read More »

Политички далтонизам

                                       Иако (пред)изборната кампања за новите предвремени парламентарни избори сеуште не е почната, сепак политичките партии веќе на големо се во “кампања”  и се  растрчаа во државата со намера да ги (раз)убедат граѓаните да им го дадат нивниот глас ...

Read More »

Кога политичарите го “чистат” воздухот

             Со заладувањето и  почетокот на грејната сезона, (не)чистиот воздух повторно стана дежурна тема во Битола.           Завчера, за време на одржувањето на свечената академија, по повод  роденденот на Битола, 4 Ноември, пред  Народниот театар  се собраа две групи битолчани. ...

Read More »

(Не)реален оптимизам

                                                         Соочувањето со реалноста по правило е болно.           Тоа е особено болно, кога очекувањата се големи и  проследени со нереален оптимизам, кој главно  се потпира на  дадени ветувања од други.           Македонија деновиве се соочи со ...

Read More »