Home / Спорт / Генерално чистење на Монт Еверест

Генерално чистење на Монт Еверест

Тим од четиринаесет членови ја расчистиле областа до висина од 8.000 метри.

На тој пат, кој траел шест недели, пронашле купови разно ѓубре како пластика, искинати шатори, конзерви, лименки и друго.Ѓубрето е собрано во вреќи, а потоа транспортирано со воен хеликоптер во Катманду. Во таа прилика се пронајдени и четири тела кои сè уште не се идентификувани и за кои не е познато времето на смртта.

Владата во Непал вели дека операцијата за чистење била успешна, но дека ги очекува уште работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*