Home / Uncategorized / Одборот на ЕП:Да се отворат преговорите со Северна Македонија

Одборот на ЕП:Да се отворат преговорите со Северна Македонија

Пратениците на Надворешно – политичкиот одбор на Европскиот парламент (АФЕТ) ги повикаа земјите членки на Европската Унија оваа година да ги започнат пристапните преговори со Северна Македонија и Албанија.

-И Албанија и Северна Македонија ги завршија нивните домашни задачи, неопходни за отпочнување на пристапните преговори, е пораката на делегацијата на Надворешно – политичкиот одбор на Европскиот парламент.

Во соoпштението на ЕП се наведува дека 2019 година е клучна за Северна Македонија и Албанија, поради фактот дека земјите – членки во јуни ќе одлучуваат за подготвеноста на тие земји за отворање на пристапните преговори.

-Северна Македонија и Албанија ги направија значајните реформи под тешки околности и сега е клучно членките на ЕУ врз основа на тие достигнувања да го признаат направениот напредок и да одлучат да ги започнат пристапните преговори оваа година, се наведува во соопштението.

Делегација на Надворешно – политичкиот одбор на Европскиот парламент која од 27 февруари до 1 март престојуваше во Тирана и во Скопје ги повика двете земји да го задржат фокусот на реформите во областа на правосудството, економијата, владењето на правото и јавната администрација.

Пратеникот Туне Келем, кој ја предводеше оваа делегација истовремено предупреди дека и покрај покажаната одлучност во спроведувањето на реформите постои недостиг од национално единство, што може да го наруши процесот на ЕУ-интеграциите на Северна Македонија и Албанија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*