Don't Miss
Home / Вести / Почина писателот Радован П. Цветковски

Почина писателот Радован П. Цветковски

Вчера, на 92 годишна возраст, по кратко боледување, почина писателот Радован П. Цветковски, поет, раскажувач, литературен критичар, есеист, писател за деца и млади и фолклорист.

Роден е на 03.09.1931 година во Сопотница, Демир Хисар.
Беше член на Друштвото на писатели на Македонија, Македонското научно друштво Битола, Друштвото на фолклористи на Македонија и на Управниот одбор на списанието ,,Современост“.
Делата на Цветковски се застапени во повеќе антологии.
Добитник е на неколку значајни награди и признанија, меѓу кои и на „Книжевен жезол“ на ДПМ за 2019 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*