Home / Uncategorized / Почна трката за пратеници во СДСМ

Почна трката за пратеници во СДСМ

СДСМ на вечерашната седница на Централниот одбор започна постапка за избор на кандидати за пратеници за претстојните предвремени парламентарни избори. Лидерот на партијата Зоран Заев по седницата изјави дека процесот за избор на кандидати ќе биде транспарентен, инклузивен и професионален со цел да се изберат најодговорни, чесни и професионални личности кои уживаат углед и доверба во професиите и во местата на живеење.

Постапката за избор ќе почне во базата – месните одбори и општинските организации кои ќе предлагаат кандидати, а ќе има можности за самокандидирање.

Новост во постапката е формирање работна група која ќе треба да креира ранг листа на кандидатите за пратеници,а која во својот состав задолжително ќе вклучува надворешни експерти од различни области и ќе одлучува врз основа на строго утврдени критериуми.

Конечните листи, согласно Статутот на партијата ќе бидат потврдени на Конгресот на СДСМ. На овој начин, според Заев, ќе бидат избрани најодговорните кандидати.

– СДСМ покажа дека презема храбри и одлучни мерки кога е во прашање демократијата, слободата и враќањето на државата во рацете на граѓаните. Создадовме концепт на отворена Влада, овозможивме амбиент на слободни медиуми со гарантирана слобода на говор што е препознаена од сите меѓународни фактори, истакна лидерот на СДСМ.

Тој посочи дека успеале да создадат концепт на едно општество за мирно, успешно и заедничко живеење на различни заедници и индивидуи, додавајќи дека се направени чекори и за целосна независност на Парламентот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*