Home / Uncategorized / САД: Груевски мора да ја одлежи казната затвор

САД: Груевски мора да ја одлежи казната затвор

Соединетите Американски Држави веруваат дека поранешниот македонски премиер, Никола Груевски, кој бара политички азил во Унгарија треба го отслужи својот затворски мандат дома.

„По темелен и транспарентен правен процес, Никола Груевски беше осуден од македонските судови за злоупотреба на службената должност и беше осуден на две години затвор”, изјави портпаролот на Стејт департментот.

„Повеќе судови го потврдија ова убедување. Покрај тоа, г-дин Груевски е обвинет во четири кривични предмети “, рече портпаролот, додавајќи „ние веруваме дека е соодветно македонскиот правен процес да се продолжи и Груевски да поднесе одговорност во рамките на македонскиот судски систем “.

„Силно веруваме дека Унгарија, како земја-членка на ЕУ и пријател и партнер што ја поддржаа нашата аспирација за членство во ЕУ, ќе продолжи да ги поддржува нашите напори во борбата против корупцијата и организираниот криминал, вклучително и во случаите на високо ниво”, изјави портпаролот Стејт Департментот.

„Не очекуваме дека Унгарија ќе ги прикрива осудените престапници кои направија штета на граѓаните на Република Македонија”, рече портпаролот, додавајќи дека македонската влада верува „дека сите земји-членки на ЕУ се придржуваат до истиот принцип на владеење на правото“.

Канцеларијата на Орбан во средата потврди дека е добиено барање за азил.

„Имајќи предвид дека тој е премиер на неговата земја веќе десет години, од безбедносни причини унгарските власти му дозволија на г-дин Груевски да поднесе барање за азил поднесено и слушнено во седиштето на Канцеларијата за имиграција и азил во Будимпешта”, пишува со соопштението на кабинетот на Орбан.

„Ние во никој случај не сакаме да интервенираме во внатрешните работи на суверените земји и сметаме дека проценката на барањето на поранешниот македонски премиер за азил е единствено правно прашање”, соопштуваат унгарските власти.

Канцеларијата на премиерот не се осврна на прашањето како Груевски, кој го одзеде пасошот од македонските власти, успеа да влезе во земјата. Портпаролот на унгарската влада не одговори на барањето за коментар.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*