Home / Вести / Светската здравствена организација вели да не се укинуваат прерано мерките

Светската здравствена организација вели да не се укинуваат прерано мерките

Светската здравствена организација (СЗО)  ги предупреди државите ширум светот да не ги укинуваат прерано мерките што се воведени заради спречување на ширењето на Ковид-19.

Директорот на СЗО, Тедрос Гебрејесус наведе неколку неопходни критериуми до кои земјите треба да се држат при разгледување на укинувањето на мерките на (физичка) социјална дистанца, пренесоа светските медиуми.

Првиот критериум е дека преносот на вирусот мора да биде под контрола, а вториот е дека треба да попстојат капацитети на здравствениот систем за откривање, изолација и лекување на пациентите.

Третиот критериум е ризикот од зараза во болниците и старските домови да се сведе на минимум, а четвртиот дека превентивните мерки мораат да бидат во сила и во училиштата и на работните места, наведе Тедрос.

Тој истакна и дека ризикот од увоз на болеста од странство исто така треба да биде под контрола.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*