Home / Tag Archives: 70

Tag Archives: 70

Универзитетската библиотека “Св. Климент Охридски“ Битола одбележа 70 години од постоењето

Денеска свечено беше одбележана 70 годишнината од постоењето на Националната установа Универзитетска библиотека Св. Климент Охридски- Битола. Битолската библиотека низ годините бележи растеж и по многу нешта наликува на  библиотеките од Европа и светот. Освен библиотечната дејност, значајна е и ...

Read More »

70 години од формирањето на Првата Егејска бригада

Денеска, пред спомен чешмата кај Битолската противпожарна едница со полагање на свежо цвеќе беше одбележана 70- годишнината од формирањето на Првата народноослободителна бригада од Егејскиот дел на Македонија. Свежо цвеќе пред спомен- чешмата положија градоначалникот на Битола, Владимир Талески, претставници ...

Read More »

Битолскиот Народен театар прослави 70 години постоење

На 14-ти ноември 1944 година е основан Битолскиот Народен театар. Пред 70 години, театарот во Битола почна со работа и со изведба на претстави на македонски јазик. По тој повод, синоќа во преполнетата голема сала на Центарот за култура- Битола ...

Read More »