Home / Tag Archives: финансии

Tag Archives: финансии

Министерката за финансии ги објасни финансиските пакет марки

Транспарентноста во јавните финансии не познава добри и лоши времиња. Тука всушност уште повеќе се гледа и дали некоја Влада води отворени финансии или не. Како што известувавме за буџетот во добри времиња – јавно и транспарентно информираме и во ...

Read More »

400 топли оброци за социјално загрозени семејства во Битола

В недела на 29.12.2019 година од 10:00 до 13:00 часот  ќе се oдржи „Food Drive- 400 топли оброци“ за социјално загрозени семејства во Битола. Храната ќе се готви и ќе биде поделена во кругот на старата касарна во Битола,а истата ...

Read More »

Тевдовски: Значаен прогрес во реформата на јавните финансии

Законските решенија предвидени со Програмата за реформи во управувањето со јавните финансии ПФМ се или подготвени или во финална фаза на подготовка, додека истовремено се работи на оперативата и јакнење на капацитетите на институциите. Ова беше истакнато денеска на третиот ...

Read More »

Кој е сопственик на ФК Пелистер?

Кој е сопственик на ФК Пелистер? Ова прашање во последно време се почесто и погласно се поставува во фудбалските кругови во Битола. Иако на полусезона дотогашните доминантни сопственици ЗК Пелагонија и Орка Холдинг кренаа раце и го оставија клубот на ...

Read More »

Проектот “Купи куќа, купи стан“ пробуди голем интерес кај битолчани

Министерството за финансии вчера во Битола ги презентираше условите и начинот за аплицирање за субвенционирани станбени кредити во рамките проектот „Купи куќа, купи стан”. Според Ана Николова, претставник на Министерството за финансии, станува збор за проект кој им овозможува на ...

Read More »

Ставрески: Заев изнесува селективни разговори

Ништо од она што Зоран Заев денеска го зборуваше, не е дел од реалноста. Слушнавме замена на тези и селективни разговори, надвор од вистинскиот контекст, рече попладнево вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, коментирајќи ја последната „бомба“ на СДСМ. ...

Read More »

Министерот Ставрески во посета на поплавените подрачја во Пелагонија

Министерот за финансии и потпретседател на Владата, Зоран Ставрески попладнево  беше во обиколка на поплавените подрачја во Могила и Новаци. За време на посетата тој се информираше за последиците од поплавите како и за мерките кои ги преземаат кризните штабови ...

Read More »

Новаци ги “чести” младоженците по 500 евра за секоја свадба

Општината  Новаци, со цел да ги стимулира младите да склучуваат бракови и да се женат,  донесе одлука  на секоја млада брачна двојка, која ќе одлучи да стапи во брак  да ги “чести” со по 500 евра. Ваквата парична награда,  Новаци ...

Read More »

Финансиска (не)дисциплина

За нешто повеќе од еден месец, поточно од 1 јануари следната година, кај нас ќе стартува задолжницата, како средство за редовно плаќање. Задолжницата ќе важи за сите договори во бизнисот повисоки од 5.000 евра. Иако за овој начин на обезбедување ...

Read More »

Министерството за финансии во нов објект

Четиринаесет илјади метри квадратни распоредени на 11 нивоа опфаќа новиот објект на Министерството за финансии „Палата 23 октомври” што вечерва беше пуштен во употреба. Новиот објект спаѓа во групата СМАРТ згради – насочена кон заштеда на енергија и заштита на ...

Read More »