Home / Tag Archives: Милтон Манаки

Tag Archives: Милтон Манаки

Чествување за Милтон Манаки

На Влашките гробишта во Битола денеска беше организирано чествување по повод 51 година од смртта на првиот филмски снимател на Балканот Милтон Манаки. Чествувањето беше во организација на Комуната на Власите, а покровител на манифестацијата е градоначалникот на општината Битола, ...

Read More »

50 години Кино клуб “Милтон Манаки“ Битола

Кино студио „Милтон Манаки”-Битола годинава својот златен јубилеј го посветува на Интернационалниот фестивал на аматерски непрофесионален документарен филм (ИФДФ) „Камера 300” кој по 22-ри пат ќе се одржи во Битола. Кино студиото „Милтон Манаки” е формирано во месец јануари 1964 ...

Read More »

Традиционално цвеќе на гробот на Манаки

Директорката на фестивал на филмската камера “Браќа Манаки“, Лабина Митевска заедно со делегација на Советот на општина Битола положија цвеќе на гробот на Милтон Манаки. Митевска секоја година додека трае фестивалот “Браќа Манаки“ во соработка со Општина Битола и влашката ...

Read More »