Home / Tag Archives: подрачја

Tag Archives: подрачја

Со помош на ЕУ продолжува чистењето на коритото и каналите на реката Црна

Во Пелагонискиот и Струмичкиот регион почна чистење на сливовите на реките Црна и Струмица. Се работи за обемен зафат за зголемување на пропусната способност на постоечката каналска мрежа, преку отстранување на вегетацијата и акумулираниот нанос, како и реконструкција на оштетените ...

Read More »

ЗК Пелагонија ќе донира 100 тони сточна храна во настраданите подрачја

ЗК Пелагонија АД Битола соопшти дека ќе донира 100 тони сточна храна, наменета за сточарите од настраданите подрачја чии залихи беа уништени во невремето. Во наредните десет дена компанијата секојдневно ќе доставува по 10 тони храна во погодените подрачја, а ...

Read More »

Општина Битола и локалниот Кризен штаб активно помагаат во поплавените подрачја

Општина Битола и локалниот Кризен штаб со повеќе активности, опрема и човечки ресурси во изминатите денови континуирано дејствуваат на терен во поплавените подрачја во Скопско. Над сто луѓе, волонтери, вработени во општинската администрација, јавните претпријатија и други институции, се  во ...

Read More »

Црвен крст ќе дистрибуира помош од врата до врата

Црвениот крст од денеска ќе ги дистрибуира неопходните продукти со возила директно на улиците во поплавените села. – Од денеска дистрибуцијата ќе се врши амбулантно со возила на Црвениот крст директно на улиците по селата. Најважно од се е да ...

Read More »

Апел до банките да донираат хуманитарна помош за поплавените подрачја

Претседателот на Здружението на банкарството при Стопанската комора на Македонија, Коста Митроски од УНИ Банка ги повикува банките да се вклучат во донирањето хуманитарна помош за жителите од настраданите подрачја од поплавите во Скопје, во вода храна, хигенски средства… Како ...

Read More »

Донација од Македонците во Австралија за поплавените подрачја

Во организација на Амбасадата на Република Македонија во Канбера и Генералниот конзулат во Мелбурн се одржа донаторска акција за поплавените подрачја во Република Македонија во која се собрани околу 90.000 австралиски долари, пренесува МИА. Како што соопштија од македонскиот конзулат ...

Read More »

Стопанска банка АД Битола донираше за поплавените во Новаци и Могила

“Секој од нас чувствува дека она што го прави е само една капка во океанот. Но, ако не правиме ништо, океанот ќе биде посиромашен за таа една капка“- Мајка Тереза. Поплавите кои во изминатиот период ја зафатија Република Македонија, предизвикаа ...

Read More »

„Пелистерка“ испрати повеќе од 10 тони вода во поплавените подрачја

Компанијата „Пелистерка“ испрати повеќе од 10 тони вода во загрозените подрачја, односно над 7.000 шишиња. -Во соработка со Црвениот крст, „Пелистерка“ дистрибуира флаширана вода за пиење до населението во загрозените региони. Водата е дистрибуирана до центрите на Црвен крст во ...

Read More »

Граѓаните донирале 620 илјади денари за поплавените подрачја за неполни 24 часа

Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов и генералниот секретар на Црвениот Крст на Република Македонија, Саит Саити на денешната конференција за медиумите информираа за состојбите во поплавените подрачја во Република Македонија и потребите на населението во овие подрачја. ...

Read More »

Да бидеме хумани: Донирајте за поплавените подрачја

Црвениот крст на Република Македонија денеска информира дека е потребно да се обезбедат дополнителни количини вода за пиење за населението во Струмица, Чешиново-Облешево, Штип, како и во други подрачја кои поради излевање на реките водата не е за пиење. Согласно направената ...

Read More »