Home / Tag Archives: развој

Tag Archives: развој

Капитални инвестиции во Битола преку Програмата за рурален развој

Во присуство на премиерот Зоран Заев, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на руралниот развој Никола Бабовски и градоначалничката на Битола, Наташа Петровска потпишаа договор за капитални инвестиции преку Програмата за рурален развој. Преку оваа програма во поширокиот Пелагонсико-преспански регион ...

Read More »

Дебата за приоритетите за локалниот развој на битола

Во организација на Младинскиот културен центар – Битола, а во соработка со Општина Битола, се одржа Форумот за утврдување на приоритети за работа на Локалниот економско-социјален совет на Општина Битола (ЛЕСС Битола) за 2019 година.Целта на овој настан е да ...

Read More »

Се одржа Саемот на кариера

Младински културен центар – Битола  и Инфо клуб – Битола во Центарот за култура, денес по трети пат го организира Саемот за кариера. Во време кога сите размислуваат како да заминат оттука, Младинскиот културен центар од Битола и Инфо клубот ...

Read More »

Интервју: Александар Кирацовски, генерален секретар на СДСМ и пратеник во Републичкото Собрание: Битола повеќе нема да биде слепо црево!

  Битолски весник: Сега кога ја испративме старата 2017 година, и ги живееме првите денови на Новата 2018 година, кажете ни по што ќе ја паметите  2017 година? Александар Кирацовски: Минатата, 2017 година дефинитивно за сите нас беше  година на ...

Read More »

Нова еко населба кај Бардовци и Злокуќани

Општина Карпош ќе биде првата локална самоуправа која ќе го примени концептот за еко населба која ќе користи обновливи извори на енергија. Тоa, денес  беше главната тема на разговор помеѓу градоначалникот на Општина Карпош, Стефан Богоев и претставници од Проектот ...

Read More »

Посебно внимание за развој на туризмот

Битола има голем потенцијал за развој на туризмот поради својата местоположба, заради низата природни богатства кои што ги има, меѓутоа заради исто така културните зданија кои што со од големо значење особено кога станува збор за туризмот. За жал во ...

Read More »

Нудиме нова ера за Битола

Листата на советници на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата “За подобра Македонија“ е победничка, ние сме тим на луѓе кои во Советот на Општина Битола ќе работиме исклучиво за Вашите интереси. Да се биде дел од новата ера и од новата иднина ...

Read More »

По три децении повторно во Битола: Касим Каменица тренер на Пелистер

Тоа што веќе околу еден месец го најавивме, во саботата,  веќе е официјализирано на прес- конференцијата која ја одржа раководството на Ракометниот клуб Пелистер, којашто беше одржана во просториите на клубот. Тренерот Касим Каменица по пауза од триесет години повторно ...

Read More »

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој поддржа 180 инфраструктурни проекти

Со финансиска поддршка на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ќе се финансираат 180 инфраструктурни проекти од осум плански региони. Вчера,  во АФПЗРР на градоначалниците им беа врачени 180 времени решенија за инфраструктурни проекти од Програмата за ...

Read More »

Туристички волонтерски тим ќе им помага на туристите

Туристички волонтерски тим, чија главна цел ќе му биде да им помага на туристите кои ќе ја посетат Битола, е најновиот проект на Општината Битола. Тимот ќе учествува во анимирање на туристите, како и логистичка поддршка за нив како при ...

Read More »