Home / Tag Archives: свечена

Tag Archives: свечена

60 години Македонско научно друштво Битола

          На 25 април 1960 година во Битола е формирано најстарото македонско научно друштво, кое основачите го именуваа како Друштво за наука и уметност-ДНУ, а од пред 20 години, оваа  асоцијација на интелектуалците на Битола прерасна во Македонско научно друштво, ...

Read More »

Свечена академија по повод 110-годишнината од смртта на Дамјан Груев

Во големата сала на Центарот за култура – Битола  се одржа свечена академија, по повод 110-годишнината од смртта на македонскиот револуционер Дамјан Груев. На академијата, која ја организира Здружението на граѓани за заштита на ликот и делото на Дамјан Груев, ...

Read More »

Наградата „Животно дело“ на Општина Битола за Милица Шперовиќ-Рибарски

Милица Шперовиќ-Рибарски, пијанист, основач и прв директор на Интернационалниот фестивал на класична музика „Интерфест“, кој годинава одбележа 25 години континуирано одржување, е годинашен добитник на „Животно дело“ –  највисокото признание што го доделува Општина Битола. Во пресрет на празникот на ...

Read More »

Свечено одбележан јубилејот, 35 години на Битолскиот Универзитет

Со одржување на свечена академија, на која со пригодни говори кон присутните се обратија ректорот на Универзитетот  “Св. Климент Охридски “  проф д-р Златко Жоглев и претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов,  вечерва во Народниот театар во Битола,  Универзитетот “Св. ...

Read More »