Home / Uncategorized / Трибина на Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ Битола

Трибина на Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ Битола

Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ Битола во рамките на своите редовни активности одржа трибина на тема „Циклус на зимски празнични обичаи од Василица до Водици“.

uz 5

Пред  бројните  присутни во Народниот театар,  за обичаите зборуваше етнологот, кустос советник – Нада Геневска Брачич.

-Унијата на жени од ВМРО ДПМНЕ денес вниманието го посветува на циклусот на зимски празнични обичаи од Василица до Водици, да погледнеме колку од овие обичаи сме ги наследиле од паганството, колку влечат корени од праисторијата – изјави проф. д-р  Анита Ангелевска, претседател на Унија на жени на ВМРО – ДПМНЕ – Битола.

 

Б.В.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*