Home / Author Archives: Битолски Весник

Author Archives: Битолски Весник

новинар, гл. и одговрен уредник на Битолски весник

Делегација на Битола во посета на збратимениот град Епинал во Франција

Со цел зајакнување на воспоставената соработка и отворање нови можности за заеднички напредок, делегација од Општина Битола, предводена од градоначалникот Тони Коњановски, го посети збратимениот град Епинал во Република Франција, каде присуствуваше на официјалниот настан по повод Свети Никола, денот ...

Read More »

Згасна Радио Актуел “бомбардер“

                                Само четири месеци  по смртта на сопстевникот Лазе Николовски денеска згасна првото приватно  комерцијално радио  во Битола, радио Актуел ‘бомбардер“. Сопствениците на радиото побараа да биде исклучен предавателот од антенскиот столб.                 Ваква одлука донесе Советот на Агенцијата  на ...

Read More »

Коњановски бара координирано и навремено делување на зимската служба

Функционирањето на зимската служба во претстојниот период мора да биде координирано,целосно, непречено и навремено. Ова го побара на денешниот состанок со координативното тело   за зимската служба  градоначалникот на Битола, Тони Коњановски. Во оваа насока, а со цел понатамошно координирано исполнување ...

Read More »

Заев си замина, но останаа сует(н)ите

                        Зоран Заев си замина од челната позиција на СДСМ.За разлика од порано, кога често пати знаеше да не го одржи зборот и да не го исполни ветувањето, овој пат Заев си остана доследен на дадениот збор и по ...

Read More »

Седница на Владата: По 30 денари од вакциниран пациент е новата стимулација за матичните лекари

Владата на Република Северна Македонија на денешната редовна 122-ра седница го утврди текстот на Предлог-законот за финансиска поддршка за намалување на последиците предизвикани од пандемијата со КОВИД-19 врз производството и откупот на земјоделски производи. Нa предлог на Министерството за земјоделство, ...

Read More »

Градоначалникот Коњановски на терен го следеше чистењето на улиците

                        По интензивните врнежи од снег утрово, екипите задолжени за расчистување на снегот од коловозите и тротоарите постојано се на терен. Градоначалникот Тони Коњановски, денеска изврши увид на состојбата со улиците во градот со цел иницирање на дополнителни активности, на ...

Read More »

ЕБРД ја нотира успешната реализација на соларната електрана Осломеј

        Европската банка за обнова и развој на својот Твитер профил објави кратко видео од фотоволтаичната електрана во РЕК Осломеј со порака дека овој реномиран партнер на огромен број македонски компании е горд што е пионер во иновациите во Северна ...

Read More »

Отворен ден на градоначалникот Коњановски со битолчани

Голем број идеи, предлози, барања и проблеми, беа дел од денешниот прв отворен ден за средба на граѓаните со градоначалникот Тони Коњановски и раководителите на секторите и одделенијата во општина Битола. Веднаш по објавувањето на информацијата за отворен ден, средба ...

Read More »

Исплатени 1. 170 000 денари за 52 Здруженија на граѓани

Општина Битола ја заврши исплатата на 1.170. 000 денари кон здруженијата кои аплицираа на јавните повици објавени од општината во јуни годинава. Со потпишувањето на исплатата на средствата од страна на градоначалникот Коњановски, поддржани се проектите од преостанатите 25 здруженија ...

Read More »

Хипотекарен кредит со 4,5% фиксна каматна стапка за пет години од Стопанска банка а.д. Битола

Оствари ги твоите соништа со најповолниот  хипотекарен ненаменски, потрошувачки кредит. Каматната стапка од 4,5% е фиксна за првите пет години. ПРОМОТИВНО до 31.12.2021 година 0,5% провизија за одобрување и ГРАТИС полиса за осигурување за првата година. Доколку кредитот се искористи ...

Read More »