Home / Интервјуа

Интервјуа

Франција го поддржува отворањето на пристапните преговори штом ќе биде можно

        Деновиве во прва официјална посета на Битола беше новиот амбасадор на Франција во Македонија, н. е.Сирил Бомгартнер.         Присуствто на абасадорот Бомгартнер  Во Битола го искористивме да направиме ексклузивно интервју за Битолски весник.         Интересно е што по интервјуто ...

Read More »

Крајно време е да се пронајдеме себе во себеси

                   Велигденско интервју со архимандритот Партениј, игумен на Бигорскиот манастир „Св. Јован Крстител” Менде Младеновски Киро Кипровски Битолски весник: Оче се наоѓаме неколку дена пред големиот христијански празник Велигден, а човештвото е исправено пред големиот предизвик како да се преживее ...

Read More »

Крајно време е да се пронајдеме себе во себеси

                   -Во секое искушение што не снаоѓа, ние треба да ја пронаоѓаме Божјата семилостива промисла за нас и да го исползуваме тоа испитание за сечие добро. Нашиот народ честопати повторува една преубава изрека: „Секое зло за добро”. Ова не се ...

Read More »

По Харвард, Марија го освои и Ломоносов

                            Иако како и секој млад човек на почетокот, кога почна да размислува која ќе биде нејзината професија сакаше да биде лекар, сепак, како  млада тинајџерка, читајќи ги делата на Достоевски посака да биде психолог и да навлезе во ...

Read More »

Партиите да престанат да играат на картата на националниот популизам

                    Деновиве во Битола беше одбележана 100 годишнината од Версајскиот договор. Присуствто на меѓународната научна конференција го искористивме  од францускиот амбасадор Кристијан Тимоние да добиеме одговор на актуелни теми пред (не)добивањето конкретен датум за отпочнување преговорите за ЕУ. Битолски ...

Read More »

Да Го чувствуваш Бога значи да се чувствуваш бесмртен

Специјално за Битолски весник: Киро Кипроски „На смртта празнуваме умртвување”, пее на Велигден Црквата Христова, „на адот разрушување, на друг вечен живот – почеток”. Бог му подари на човекот неискажлива радост, поразувајќи ја причината за сите негови таги и несреки ...

Read More »

Менде Младеновски: Низ Сцили и Харибди – 55 години „Битолски весник“

По неколку неуспешни обиди да се отвори локален печатен медиум во Битола, на иницијатива на првиот главен уредник на „Битолски весник“, Владо Ласковски, кој во тоа време работел во „Студентски збор“ и новинарите Доне Пановски, Ристо Невеновски, Димитар Димитровски – ...

Read More »

Ексклузивно интервју на архимандритот Партениј, игумен на Бигорскиот манастир „Свети Јован Крстител”, за „Битолски весник”

             Игуменот на Бигорскиот манастир „Свети Јован Крстител”, архимандритот Партениј, кој иако во минатиот месец и на почетокот на годинава беше максимално  ангажиран во подготовките за прослава на Бадник и Божик, за големиот православен христијански празник Рождеството на нашиот ...

Read More »

Колективниот договор ги гарантира правата и обврските на работниците

Деновове во Скопје, во просториите на АД ЕЛЕМ,  генералниот директор на АД ЕЛЕМ д-р Драган Миновски и претседателот на Синдикалната организација на Компанијата Јове Смилевски  го потпишаа новиот Колективен договор, со кој се уредуваат правата и обврските на вработените во ...

Read More »

Четириесет години континуиран развој

Битолски весник: Господине Граматковски. Најпрво со какви активности ќе биде одбележан  големиот јубилеј 40 години од формирањето на ЈП  “Стрежево ”           Методија Граматковски:  Во оваа прилика сакам да нагласам  дека не само мене, туку и на сите вработени во ...

Read More »