Home / Колумни

Колумни

Демократура

                                Во изминатите 30 години, од воведувањето на плурализмот на македонската политичка сцена се  изнаслушав какви не приказни за  едноумието во Македонија  и т.н. самоуправен социјализам.         Иако политичките партии, кои тогаш се формираа, сите, без исклучок, демократијата и ...

Read More »

Мицкоски и неговите алиби политики

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски се повеќе ми наликива на главот лик во делото на Радое Домановиќ”Водач” Тој деновиве изјави дека  неговата партија нема да учествува на претстојните локални избори за градоначалник во Штип и Пласница. Според неговата изјава причината ...

Read More »

Оставката како (не)морален чин

                   Последните денови на македонската политичка сцена како ковид-19 се шири зборот „оставка”. Последните денови, преполна уста со зборот „оставка” имаат и  луѓето од власта и од опозицијата при меѓусебните партиско-политички пресметки.  Аргументирано или не при секое препукување настапите ги ...

Read More »

Благонадежниот Љубчо

                                       Откако подолг период буквално го снема од политичката сцена  и му се посвети на бизнисот, екс премиерот на Македонија  Љубчо Георгиевски деновиве повторно се огласи во јавноста.           Овој пат “благонадежниот  “, Љубчо се појави во улога на ...

Read More »

Пандемијата не признава прогнози

                                    Слушајќи го деновиве претседателот на Комисијата за заразни болести д-р Жарко Караџовски, на прес конференцијата која  ја одржа заедно со министерот за здравство Венко Филипче, не знам зошто, но  во истиот момент помислив на стиховите од ...

Read More »

Ковид импровизации

                        Од појавата на пандемијата со корона вирусот сведоци сме на секојдневни (дез)информации за причините и последиците од оваа чума на 21 век. Како во кладилниците “експертите “ и голем број од здрвствените работници секојднево “прогнозираа” до кога ќе трае ...

Read More »

Инстант политики

                            Деновиве на македонската политичка сцена се води вистинска битка за тоа чиј е Гоце Делчев.        Прашањето за “припадноста “ на Гоце Делчев доби и меѓународни размери, така што околу тоа кому му припаѓа Гоце Делчев најверојатно ќе ...

Read More »

Етнички клуч

                                Откако ДУИ не успеа по етнички клуч да се избори Насер Зибери да биде првиот премиер Албанец на Македонија, деновиве првиот вицепремиер, кој себеси се преставува како консензуален премиер, во јавноста излезе со нова фикс идеја, во наредниот ...

Read More »

“Патриотско“ (само)понижување

Пишува: М-р Марија Младеновска Димитровска, психолог. Како народ, кој со векови бил поробуван и понижуван  последните години го доживуваме најголемото самопонижување откако постоиме.  Иако во нашата историја многупати сме биле поробувани, но не сме биле покорени, сепак, сметам дека никогаш ...

Read More »

Ограничена с(амо)увереност

                                       Македонија за неколку дена  по 29 пат ќе го одбележи 8 септември, денот, кога на реферндумот во 1991 година, со масовното изјаснување  ЗА самостојна суверена и независна држава Република Македонија, се раздружи од скратената држава на СФРЈ, СР ...

Read More »