Home / Колумни (page 4)

Колумни

Во корист на сопствената штета

                        Локалните избори беа и поминаа. Наспроти сите очекувања и прогнози победник на изборите е опозицијата, предводена од ВМРО ДПМНЕ, која освои повеќе градоначалнички места.         На локалните избори  покрај во Скопје, дојде до смена на градоначалниците и во ...

Read More »

Пандемијата не трпи импровизации

                             Иако сите светски стручњаци, здравствени работници, епидемиолози, вирулози… прогнозираа дека  по 1,5 години од појавата на коронавирусот  ќе имаме мирно и спокојно лето и дека по сето тоа  што го доживеавме и преживеавме во минатата година  конечно ќе ...

Read More »

Концертна (анти)депресија

                             Ковид кризата повторно се заканува да ги наполни Инфективните одделенија и модуларните болници.           Во Македонија, а во таа смисла и Битола повторно се зголемува бројот на позитивни на Ковид 19.           Бројките на новозаразени, кои неколку дена ...

Read More »

Лет во место

                                        Откако не успеа  да ги почне преговорите за влез во ЕУ, кога со Европската унија “раководеше “ Хрватска, па подоцна Германија, Македонија не успеа да ги почне преговорите ни за време на мандатот на Португалија.         Околу одржувањето ...

Read More »

Кога молчењето не е злато

                Една стара поговорка вели дека молчењето е злато! Иако „авторот” на оваа поговорка никогаш не објаснил од каде го извлекол тој заклучок дека молчењето е злато, сепак кај обичниот народ ваквата поговорка е длабоко врежана во потсвеста, па добар ...

Read More »

Нови брендови за стари политики

                        Ребрендирањето на партиите кај нас  како да стана вообичаена работа  пред секои избори.         Деновиве, на   денот на 19 роденден на Демократската унија за интеграција, претседателот на партијата, Али Ахмети соопшти дека зелената агенда станува дел од нивната ...

Read More »

Награда наместо казна

                                 Иако можеби ќе звучи цинично, но се ми се чини за жал дека е така.         Во Македонија, со одредени исклучоци,  најдобро врват и најмногу профитираат тие кои не ги почитуваат законите.           Во изминатите децении  од македонската ...

Read More »

Лет во место

Во последниот Извештај на Репортери без граници за слободата на медиумите, Македонија се најде на 90-то место во светот. Тоа е напредок за две места во однос на минатата година и највисоко рангирање од 2013 година досега. Од земјите во ...

Read More »

Весник, кој ја надживеа и пандемијата

                        За еден ден, точно на 29 април,  Битолски весник ќе ја архивира  за нас “старата “ 57 година од излегувањето на првиот број и ќе сврти нова страница, од  58 та година на излегувањето.         Точно на 29 ...

Read More »

Предизборна демагогија

                        Во изминатите години пишуајки на оваа тема многу пати сум рекол дека политичарите кај нас се единствено доследни во својата недоследност.         Тиа работите ги сфаќаат и коментираат во зависност од тоа дали се на власт, или опозиција. ...

Read More »