Home / Колумни (page 5)

Колумни

Кога државните интереси ги надминат политичките суети

                  Иако кога станува збор за македонските политичари, кои во “продавањето политика “се однесуваат според рекламниот слоган “Скопско и се е можно”,  никогаш не можеш да бидеш сигурен, сепак овој пат на 1 април во Македнија не  почна ...

Read More »

Весели математики со народни пари

Иако до локалните избори има речиси уште седум месеци, (пред)изборната кампања, барем кога е во прашање Битола, се чини почна. Политичките партии веќе ги почнаа своите активности и комбинаторики со кои кандидати и проекти ќе се обидат да ја зачуваат, ...

Read More »

Блокадите како судбина

                         Откако по распадот на Југославија,  Македонија на Референдумот во 1991 година плебистицарно се изјасни  самата да си ја крои својата судбина и како независна, суверена и самостојна држава да ги почне процесите за интеграција на државата во НАТО ...

Read More »

Благонадежниот Љубчо

                                Иако до големиот Христијански празник Прочка сеуште има време,  екс премиерот на Република Македонија, Љубчо Георгиевски, кој  на македонската политичка сцена во последно време се  (по)јавува по потреба, почна да се расфрла со простувања.         Така тој деновиве ...

Read More »

Соочување со правдата

                        Деновиве Македонија доживеа вистинска катарза. Конечно по неколку години судење зад решетки, во затворот во Шутка, се најде и  Сашо Мијалков, човекот за кој  владееше фама  дека е недопирлив и вистински газда во државата.         Човекот, на кој ...

Read More »

Вандали(зам)

                                Битола, градот на конзулите, или клавирите како што обично самите милуваме да се нарекуваме, или да не нарекуваат,  деновиве повторно беше цел на нецивилизациско и вандалско  однесување на некои наши несовесни вандали.         Таман ќе помислиме дека вандалите ...

Read More »

Благонадежни Бугари и инстант Македонци

                        Во последно време сите сме сведоци како на релацијата Бугарија- Македонија се разменуваат остри зборови за односите меѓу двете држави.         Кога се чинеше дека со решавањето на спорот со Грција околу промената на името и  потпишувањето на ...

Read More »

Заробени мисли за “отворени листи “

                        Иако до локалните избри има уште речиси девет  месеци,  сепак (пред)изборната кампања веќе се чувствува на политичката сцена.         Партиските кујни почнаа  наголемо калкулираат околу тоа со кои кандидати ќе истрчаат на претстојните локални избори.         Во јавноста ...

Read More »

И пописот “жртва” на пандемијата

                                Да не е смешно би требало да биде трагично.         Ако се суди според политичката клима во државата, кај нас и одржувањето на пописот на граѓаните станува невозможна мисија.         Во деновите кога голем број семејства ги пребројуваат ...

Read More »

Малку желби, многу предизвици

                        Старата 2020 година, која ни донесе толку многу грижи, стресови, непроспиени ноќи и тешкотии веќе е зад нас.         Веќе ги живееме првите денови  од толку очекуваната и посакувана Нова 2021 година, во која сите до еден посакуваме ...

Read More »