Home / Blog Page

Blog Page

Како “господарот” Али ја сфаќа демократијата

                                    Откако постои светот и векот постојат слуги и господари. Најчесто сонот на секој еден смртник на овој свет, бил да не биде слуга, туку господар, ако не на туѓите животи, тогаш барем на својот.             Но колку што ...

Read More »

Акција на Битолски весник: “Избор на најуспешни битолчани за 2022 година”

            Само  што го најавиваме одржувањето на  традицоналната манифестација на Битолски Весник ” Избираме најусепшни битолчани “, во редакцијата на Битолски весник веќе почнаа да пристигнувата првите гласачки купони.             Во нив се предлагаат кандидатите за добивање на некое од ...

Read More »

Се одржа првата форумска сесија з акреирање на буџетот за идната година

Денес во ресторанот Премиер се одржа првата форумска сесија на која покрај советниците во Советот на општина Битола, раководителите од општинската администрација, присуствуваа и претставници на месните и урбаните заедници, претставници на невладиниот сектор и сите граѓани кои покажаа интерес ...

Read More »

Година на кавги, обвинувања, фрустрации, суети

                                    За неколку дена,поточно сабота на 4 Ноември, Битола ќе го прослави својот 78 роденден од ослободувањето.             Роденденот на градот, 4 Ноември е ден кога покрај честитките кои ќе ги добие Битола за прославата на својот 78 годишен ...

Read More »

Презентација и панел дискусија за проектот Пахец – Чебрен

Здружението на енергетичари на Македонија (ЗЕМАК) денес во Стопанската комора на Северна Македонија организираше тематска панел-дискусија „Презентација на проектот и дискусија за ПАХЕЦ Чебрен“. Оваа дискусија се фокусираше на изградбата на „ПАХЕЦ Чебрен“ и придобивките од овој проект за нашиот ...

Read More »

Целовечерен концерт на Билјана Дамјановска и Сефедин Бајрамов

        Утревечер во Големата сала на Центарот за култура познатите  битолски и македонски естрадни уметници,  Билјана Дамјановска и  Сефедин Бајрамов  со голем целовечерен концерт ќе одбележат 50 години  творештво. Концертот се одржува во склоп на прославата на 43-от роденден, Центарот ...

Read More »

АД ЕСМ подготвени за претстојната грејната сезона!

-Ова е едногласно констатирано на денешниот состанок на генералниот директор на компанијата, Васко Стефанов и директорот на производство од термоелектрани, Љубчо Кижевски со стручниот колегиум на РЕК Битола. На средбата беше истакнато дека преземени се сите неопходни чекори, во сите ...

Read More »

Во корист на сопствената штета

                        Деновиве топ тема во политичките партии во Битола и локалната самоуправа е дали Општината  ќе  изгуби  400.000 евра, европски пари, кои  првично беа наменети за реконструкција на објектот “Парк”, или куќата на Европа, како што ја викаат, а ...

Read More »

Градоначалникот на Битола, Тони Коњановски категоричен:Или со парите на ЕУ ќе ги изградме велосипедските патеки, или ризикуваме да ги изгубиме парите од сите европски проектни партнери

            Во врска со обвинувањата и поднесените кривични пријави   од страна на СДСМ,  упатени на негова адреса за преманемата на средствата  од проектот  Смарт4ѕоу2 за изградба на велосипедски патеки, градоначалникот на Битола, Тони Коњановски, отрфлајќи ги сите обвинувања,  на прес ...

Read More »

Добредојдовте во “Немачка” 2023-то лето господово !

Специјално за Битолски весник: Димитар Петковски         Доаѓањето во Германија за секој македонски намерник почнува  речиси исто.  -Слетвате на Аеродром и одма контрола кој си? Од кај си ? шо бараш во Германија, колку време ќе седите итн. Од другата ...

Read More »