Don't Miss
Home / Tag Archives: Димитар Илиевски Мурато

Tag Archives: Димитар Илиевски Мурато

Духот на Мурато живее на Пелистер

Со својот  успех тој се запиша во книгата на вечните. Доказ за тоа се стотиците алпинисти и планинари, кои секоја година по повод одбележувањето на 10 мај, денот на неговото искачување на Монт Еверест го одбележуваат со традиционалниот марш Мнозина ...

Read More »

Традиционален планинарски марш “Димитар Илиевски-Мурато“

Планинарското друштво „Пелистер“-Битола денеска го одржа 27-от по ред традиционален планинарски марш од Битола до врвот Пелистер кој секоја година се одржува во чест на Димитар Илиевски-Мурато, првиот македонски алпинист кој го освои највисокиот врв на светот – Монт Еверест. ...

Read More »