Home / Tag Archives: плата

Tag Archives: плата

Колективниот договор ги гарантира правата и обврските на работниците

Деновове во Скопје, во просториите на АД ЕЛЕМ,  генералниот директор на АД ЕЛЕМ д-р Драган Миновски и претседателот на Синдикалната организација на Компанијата Јове Смилевски  го потпишаа новиот Колективен договор, со кој се уредуваат правата и обврските на вработените во ...

Read More »

Или 200 евра минималец, или казна

Од декември построги казни за работодавачите кои ќе го злоупотребат  законот за минимална плата. До тогаш ќе има само  предупредувања за да им се остави просттеор на фирмите да се адаптираат. Но потоа секое прекршување на законот за минимална плата ...

Read More »

Рошковски бара Кирил Божиновски да лежи за тие што не работеле, а земале плата

Генералниот секретар на Владата, Драги Рашковски денеска на прес-конференција изјави дека поранешниот генерален секретар од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Кирил Божиновски со вработувањето на 600 лица во Државниот секретаријат кои не оделе на работа, а земале плата, го оштетил буџетот за ...

Read More »

Просечната плата во октомври изнесувала 21.717 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен  Во Македонија во октомври изнесувала 21.717 денари, објави во понеделникот Државниот завод за статистика. Просечната плата во однос на истиот месец лани номинално се зголемила за 2,2 отсто. Ваквото зголемување се должи, пред сè, ...

Read More »