Don't Miss
Home / Tag Archives: средина

Tag Archives: средина

АД ЕСМ издвои над 400 илјади евра за подобра животна средина во Битола, Новаци и Могила

           АД ЕСМ и РЕК Битола годинава издвоија околу 25 милиони денари за трите пелагониски општини – Могила, Новаци и Битола врз основа на Законот за животна средина и Методолодијата за распределба на средства од произведена електрична енергија од фосилни ...

Read More »

Еколошка акција “Дај свој придонес- засади дрво”

Во Општина Битола  се спроведува  втората фаза од акцијата “Дај свој придонес- засади дрво”  по иницијатива на  “Интерворкс”  во која се вклучија  локалната самоуправа, јавното претпријатие “Комуналец” и  неколку  битолски компании. Денеска,  на првиот ден на пролетта  во Градскиот парк ...

Read More »

Три и пол милиони денари за колекторскиот систем на Пелистер

Министерството за животна средина и просторно планирање ќе издвои 3,5 милиони денари, за продолжување изграбата на  колекторскиот систем на Пелистер. Ова беше договорено на средбата на градоначалничката на Битола м-р Наташа Петровска  со заменик министерот за животна средина и просторно ...

Read More »

Повеќе пари за чист воздух

Коалицијата О2 денеска побара од премиерот Зоран Заев да ги исполни ветувањата, а во буџетот на министерството за животна средина да се издвојат минимум 2, 5 отсто за справување со загадувањето. Сега се издвојуваат 0,4 отсто. -Владата пред да дојде ...

Read More »

Презентиран проектот за десулфуризација

ЕЛЕМ започнува со преземање на мерки кои во иднина ќе го намалат загадувањето на животната средина, а на компанијата ќе и ја донесат долгоочекуваната А- интегрирана еколошка дозвола. Денес во РЕК Битола се одржа презентација на проект за десулфуризација од ...

Read More »

На Светскиот ден за заштита на животната средина се чистат повеќе депонии во Битола

Општина Битола, во соработка со јавните претпријатија и невладините организации: „Биосфера”,„Баирска светлина”, „Европска гледна точка”, „Волвокс” и „Сумнал” и оваа година на Светскиот ден за заштита на животната средина организира акција за почиста околина. Во рамките на акцијата во координација ...

Read More »

Здружението “За нас се работи“ наместо еколошки, испорачува политички барања

Во врска со најавените денешни протести на Здружението “ За нас се работи “ на кои (ќе)се бара оставка на градоначалникот на Битола д-р. ВладимирТалески со реакција се јавија од канцеларијата на градоначалникот. Во соопштението меѓу другото се вели: -Деновиве ...

Read More »

Невладините организации и надлежните дискутираа за подобрување на животната средина

Државниот секретар на Министерството за животна средина и просторно планирање  Соња Липиткова заедно со градоначалникот на општина Битола д-р Владимир Талески, денеска, во општинската зграда  остварија средба со граѓански и невладини организации од пелагонискиот регион. -Од оваа година, концептот на ...

Read More »