Home / Tag Archives: статистика

Tag Archives: статистика

БДП во третиот квартал порасна за 2,4%

Раст на економијата од 2,4 отсто во третиот квартал објави статистика. Најдобри резултати генерира секторот технички научни стручни услужни дејности  каде е регистриран раст од 10,9 отсто и во градежништвото од 10,3 проценти. Во секторот комуникации и инфромации има зголемување ...

Read More »

Просечната плата во октомври изнесувала 21.717 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен  Во Македонија во октомври изнесувала 21.717 денари, објави во понеделникот Државниот завод за статистика. Просечната плата во однос на истиот месец лани номинално се зголемила за 2,2 отсто. Ваквото зголемување се должи, пред сè, ...

Read More »

Бројот на туристите зголемен за 5,2 отсто

Македонија во првите десет месеци од годинава ја посетиле за 5,2 отсто повеќе туристи, кои оствариле за два процента поголем број на ноќевања во однос на истиот период лани, при што бројот на домашните туристи е зголемен за 3 отсто, ...

Read More »