Home / Tag Archives: Трново

Tag Archives: Трново

Власта ја бојкотираше “Семакедонската средба“ во Трново

На денешната 48. традиционална Семакедонска средба во потпелистерското село Трново, во дворот на црквата “Успение на Пресвета Богородица“, за првпат не присуствуваше ниту еден претставник на локалната власт, а средбата ја бојкотираа и претставници на централната власт. Но, бојкотот не ...

Read More »

Политички говори за државниот празник Илинден

И покрај тоа што говорниците од Семакедонската 46  иселеничка средба  во Трново, кај Битола, во дворот на црквата Св.Богородица, повикаа на семакедонско помирување и единство на македонскиот народ, како и на обединување на македонските политички партии,ВМРО ДПМНЕ и СДСМ,  кога ...

Read More »

Порака за семакедонско помирување од Трново

-Илинден 1903  беше дело на целиот македонски народ, а негова круна е АСНОМ 1944 год. Илинден е духовна ризница со безвременска вредност.  За нас  Македонците,  Илинден е колективна  меморија за македонските успеси во минатото и порака за иднината.  Илинден е ...

Read More »