Home / Tag Archives: 8 септември

Tag Archives: 8 септември

Васко Ковачевски: Осми септемеври, ден кој обединува

По повод разникот 8 септември, денот на независноста изјава даде претседателот на СДСМ Битола, Васко Ковачевски.Во изјавата мегу другото се вели: Слободата, самостојноста и независноста се најдрагоценото нешто на секоја држава. После илинденското востание, после народно ослободителната војна, 8ми Септември ...

Read More »

8 Септември, ДЕН кога се оствари сонот на сите генерации

Република Македонија, денеска  го празнува 8 Септември, по 23. пат, својот голем празник, Денот на независноста и на државноста. Осми септември 1991 година хороничарите го забележаа како трет Илинден. На тој ден, пред 23 години, со масовното изјаснување на македонскиот ...

Read More »

Положени букети цвеќиња пред споменикот на револуцијата

Осми септември, Денот на независноста во Битола беше одбележан со полагање на букети свежи цвеќина пред споменикот на Револуцијата пред Центарот за култура. На ова спомен- обележје букети цвеќиња положија делегации на Сојузот на борците, градоначалникот на Битола, Владимир Талески, ...

Read More »