Home / Tag Archives: банки

Tag Archives: банки

Банките не стопираа(т) со наплата на кредитите

И покрај тоа што Владата најави дека ке бидат стопирани активностите на банките за наплата на кредитите тие и натаму си ги наплакаат кредитите штом видат пари на сметките. Додека надлежните се договараат како да им помогнат на граганите сепак ...

Read More »

Банките и финансиските друштва им се закануваат на кредитокорисниците со казни и присилна наплата

                   И покрај тоа што од Владата граѓаните се уверуваат  дека поради кризата со корона вирусот ќе бидат пролонгирани отплатите на кредитите, за  жал реалноста не е таква.           Имено банките преку кол центрите постојано им се јавуваат на ...

Read More »

Банките трчаат да си ги наплатат кредитите

Иако од сите страни на државата и владините институции (при)стигнуваат пораки во овој момент, кога Македонија се бори со корона вирусот, банките и другите институции, јавните претпријатија, ЕВН да се стрпат со наплатата на кредитите, сепак некои од банките преку ...

Read More »

Запрена истрагата за случајот “Банки“

Директорите на НЛБ банка, Ѓорѓи Јанчевски и Љубе Рајевски, ексминистерот Томе Тромбев и поранешниот градоначаник на Битола, Владимир Талески, како и уште четири лица, се спасија од кривичен прогон, односно нема да одговараат за случајот „Банки“. Обвинителството за организиран криминал ...

Read More »

Трикотажа Пелистер го преживеа стечајот

Во битолското стопанство конечно и една добра вест, која не само што ги израдува вработените во Трикотажата Пелистер, туку ќе внесе  и одредена доза на оптимизам кај фирмите кои заминаа, или се веќе во стечај, дека со добро осмислена програма ...

Read More »

Апел до банките да донираат хуманитарна помош за поплавените подрачја

Претседателот на Здружението на банкарството при Стопанската комора на Македонија, Коста Митроски од УНИ Банка ги повикува банките да се вклучат во донирањето хуманитарна помош за жителите од настраданите подрачја од поплавите во Скопје, во вода храна, хигенски средства… Како ...

Read More »

Голем пад на каматите на станбените кредити

Повеќе македонски банки ги намалија каматите на станбените кредити и влегоа во трката по клиенти за овој вид кредити, односно на некој начин станаа директни конкуренти на државата и нејзиниот проект „Купи куќа“, преку кој досега се нудеа најниски камати ...

Read More »