Home / Tag Archives: државност

Tag Archives: државност

Денот на државноста на Хрватска со пригодна свеченост ќе се одбележи во Битола

По повод Денот на државноста на Р.Хрватска, Македонско-хрватското друштво и хрватскиот културен центар Марко Марулиќ од Битола,во соработка со хрватската матица на иселеници Сплит и битолскиот Завод и музеј, традиционално и оваа година ја организираат манифестацијата за одбележување на овој ...

Read More »

8 Септември, ДЕН кога се оствари сонот на сите генерации

Република Македонија, денеска  го празнува 8 Септември, по 23. пат, својот голем празник, Денот на независноста и на државноста. Осми септември 1991 година хороничарите го забележаа како трет Илинден. На тој ден, пред 23 години, со масовното изјаснување на македонскиот ...

Read More »