Home / Tag Archives: Нова Македонија

Tag Archives: Нова Македонија

(Само)дисциплината најдобар лек

Деновиве, кога како и целиот свет, и Македонија се соочува со опасната заразна болест – коронавирусот. И кога човечките жртви поради пандемијата, за жал, стануваат само статистички бројки, надлежните институции и Владата секој ден татковски нѐ повикуваат на почитување на ...

Read More »

73 години на Нова Македонија

Редакцијата на „Нова Македонија“ одбележа 73 години од печатењето на првиот број на весникот, кој излезе на 29 октомври 1944 година во селото Горно Врановци. По тој повод, сегашни и поранешни новинари, соработници и пријатели на весникот, денеска, традиционално го ...

Read More »

Награда за Петре Димовски на конкурсот на “Нова Македонија“ за расказ

Весникот “Нова Македонијa“ во рамките на одбележувањето 70 години од излегувањето, ги додели наградите за краток расказ.  Меѓу добитниците е и битолскиот писател Петре Димовски, кој во конкуренција од 222 пристигнати раскази на конкурсот, ја освои втората награда за расказот ...

Read More »