Home / Tag Archives: одбележување

Tag Archives: одбележување

ОУ „Свети Кирил и Методиј“ го прослави патрониот празник

Со посебна свеченост, основното училиште „Свети Кирил и Методиј“, го одбележа својот патрон празник. На настанот, директорката на училиштето, Жанета Тошевска, им додели награди и признанија за учениците кои во изминатиот период покажале посебни достигнувања од областа на природните науки ...

Read More »

Одбележана 121 годишнината од загинувањето на Гоце Делчев

Денес, се навршува 121 година од загинувањето на македонскиот револуционер Гоце Делчев, деец на Македонската револуционерна организација, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително движење. Во чест на македонскиот национален херој, идеолог, организатор и водич, пред Спомен куќата на Гоце ...

Read More »

Одбележан денот на битолската адвокатура

Адвокатската заедница на  Битола деновиве го одбележа 16 декември денот на Битолската адвокатура.  Оваа година одбележувањето беше јубилејно, бидејќи пред 40 години за прв пат адвокатите од Битола формално правно се организирале во Општинската адвокатска организација. Одлуката за регистрација е ...

Read More »

Одбележан Меѓународниот ден на лицата со инвалидитет

Заводот за рехабилитација на говор, слух и глас „Кочо Рацин“ Битола и Лајонс клубот  „Кабадаја“ го одбележаа Меѓународниот ден на лицата со инвалидитет. Традиционално учениците од битолските основни и средни училишта, заедно со деца од Заводот за рехабилитација на говор, ...

Read More »

Проблемот со мигрантите треба заеднички да го решаваме

Нагласувајќи дека  тешкотиите  и проблемите кои ги има Република Македонија со мигрантите  веднаш се пренесуваат и на Србија,  претседателот на Србија,  Томислав Николиќ, кој присуствуваше на одбележувањето на 100. годишнината од битката  на Кајмакчалан,  за време на кусата  посета  на  ...

Read More »

„Бела ноќ“ во Битола посветена на Денот на независноста на Република Македонија

Националните установи од сферата на културата  во своите институции во Битола ќе приредат „Бела ноќ“ посветена на големиот државен празник – Денот на независноста на Република Македонија. Во предвечерието на 8 Септември, НУ Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ од 19 часот ...

Read More »

ОУ “Гоце Делчев“ го одбележа патрониот празник

Учениците и вработените во Основното училиште “Гоце Делчев“ од Битола го одбележаа својот патронен празник, што го носи името на големиот македонски револуционер Гоце Делчев. На 3 мај се одржа свечена академија, која ја отвори директорката м-р Билјана Рахманова – ...

Read More »

Одбележан Денот на пожарникарите

Општина Битола и Територијалната противпожарна единица (ТППЕ)-Битола денеска на пригоден начин го одбележаа Денот на македонските пожарникари. Пожарникарската единица во Битола била формирана пред 179 години, а таа е првата и најстара пожарникарска единица во Македонија и од тогаш до ...

Read More »

Во село Смилево одбележан Денот на Смилевскиот конгрес

Со низа свечености во село Смилево, Демир Хисар се одбележа денот на одржување на Смилевскиот конгрес, кој се одржа од 2 до 7 мај 1903 година. Свеченостите започнаа со положување на цвеќе на спомен обележјета на Пазариште во Смилево, од ...

Read More »

Универзитетската библиотека “Св. Климент Охридски“ Битола одбележа 70 години од постоењето

Денеска свечено беше одбележана 70 годишнината од постоењето на Националната установа Универзитетска библиотека Св. Климент Охридски- Битола. Битолската библиотека низ годините бележи растеж и по многу нешта наликува на  библиотеките од Европа и светот. Освен библиотечната дејност, значајна е и ...

Read More »