Home / Tag Archives: спомен

Tag Archives: спомен

Спомен соба со восочни фигури на творците на албанската азбука

Со одржување на бројни манифестации, во Битола свечено беше одбележана годишнината од формирањето на албанската азбука. На свеченоста покрај преставници на Владата, на трите државни универзитети, Тетовскиот, универзитетот Мајка Тереза и универзитетот на Југоисточна Европа, присуствуваа и претставници на универзитетот ...

Read More »

Во село Смилево одбележан Денот на Смилевскиот конгрес

Со низа свечености во село Смилево, Демир Хисар се одбележа денот на одржување на Смилевскиот конгрес, кој се одржа од 2 до 7 мај 1903 година. Свеченостите започнаа со положување на цвеќе на спомен обележјета на Пазариште во Смилево, од ...

Read More »