Home / Tag Archives: средношколци

Tag Archives: средношколци

Почна учебната година за основците и средношколците

Учениците денеска се врaќаат вo училишните клупи. Нoвaтa учебнa гoдинa ќе јa пoчнaт oкoлу 270.000 ученици, oд кoи 188.000 oснoвци и 80.000 среднoшкoлци. Спoред последните пoдaтoци од Министерството за образование и наука,  зaпишaни се 21.250  првaчињa, нo oвoј брoј не ...

Read More »

ВМРО-ДПМНЕ: Силјановска призна дека СДСМ стои зад подбуцнувањето на средношколците да бегаат од часови за да протестираат

-СДСМ уште еднаш ја призна неспособноста да го мобилизира своето членство, а камоли други граѓани.  Откако се залепија , го исполитизираа, го злоупотребија и го жигосаа секое оправдано или неоправдано граѓанско движење и го обезвреднија зборот „пленум” на сите можни ...

Read More »

СДСМ:Легитимно е учениците да бараат подобро и поквалитетно образование

-Го осудуваме непрофесионалното однесување на раководството од средното медицинско училиште во Битола кон учениците, видливо од објавената снимка на социјалните мрежи. Овој непедагошки чин ги деградира учениците како автономни личности и ги промовира заканите како нормален начин на комуникација, што ...

Read More »

Протест на битолските средношколци

Средношколците од Битола денеска излегоа на протест против лошите реформи во образованието. Тие точно на пладне се собраа пред медицинското училиште и преку Широк Сокак се упатија до општина Битола, каде до Секторот за образование ги доставија двете барања: укинување на ...

Read More »

Средношколците протестираа против екстерно и математика

Неколку илјади средношколци со транспаренти в рака денеска кажаа не на екстерното тестирање и полагањето математика како задолжителен предмет од државната матура. Тие маршираа од градскиот парк до пред зградата на Министерството за образование и наука. Меѓу присутните освен средношколци ...

Read More »